Yandex "откупува" свободата си, а Русия затяга контрола над онлайн новините

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 23 август 2022 в 14:48 5955 0

Yandex Office

Снимка Wikimedia Commons

Yandex Office

Русия затяга косвения държавен контрол върху основните онлайн новини в страната. Последното действие в тази посока е обявената сделка между най-голямата руска търсачка Yandex и VK (VKontakte). Втората компания придобива новинарския агрегатор и дори началната страница на портала Yandex.ru. Трансакцията е фундаментално разместване на дигиталните активи в страната и според западни анализатори, това ще затегне контрола върху новините от страна на Кремъл.

През декември VK беше придобита от застрахователната компания „Согаз“, която е свързана с газовия гигант „Газпром“ и с банкера Юрий Кавалчук. Последният се смята за много близък приятел на президента Владимир Путин. VK държи двете най-популярни социални мрежи в Русия – VKontakte и Odnoklassniki, както и най-голямата имейл платформа – Mail.ru. Сега, тя ще разполага с един от най-популярните информационни домейни – Yandex.ru и новинарските му услуги.

Работата на Yandex в сегмента с онлайн новини и търсене на информация в Русия се оказа затруднен след 24 февруари с началото на войната в Украйна. Москва прие закон, който поставя под наказателна отговорност всеки, който обяви публично „специалната военна операция“ за „война“. Отделно, контролът върху разпространението на новини, които са оспорвани от Кремъл, свързани с конфликта се затяга значително.

Преразпределение на дигитални територии

Параметрите на сделката са ключови, защото реално става дума за замяна на едни дигитални активи с други. Yandex предоставя едноименния си домейн и портал, заедно с новинарския агрегатор на VK. В същия момент получава 100% от услугата за доставка на храна Delivery Club. Интернет търсачката на Yandex ще бъде преместена на нов домейн – ya.ru. В същия момент целият портал Yandex.ru ще бъде трансформиран в dzen.ru. Той ще включва новинарския агрегатор, както и алгоритъма за препоръчвания на статии Zen, който също е дело на Yandex. Контролът по „изживяването“ ще се предоставя напълно от VK.

По този начин, голяма част от дигиталния информационен поток в Русия преминава почти напълно под опеката на Кремъл. Редица американски платформи бяха блокирани в страната, след започването на войната. Сред тях са Facebook и Instagram. Google беше глобена с 68 млн. рубли през юли, заради липсата на действия по премахване на „фалшиви новини“. Американската интернет търсачка е втора по популярност с 36% пазарен дял. Аналогичната услуга на Yandex е лидер с 62%, като сега тя преминава в държавни ръце.

Откупуване на свободата

Официалната позиция на Yandex е, че излизането от медийния бизнес е най-добрият избор за акционерите. Сега, компанията планира да се фокусира върху други технологични сегменти. Неофициално, източници на Reuters от Yandex коментират, че всъщност са си откупили свободата.

„Купуваме свободата си, като този бизнес беше голяма тежест за нас, като гира окачена на краката ни“, коментира източникът на Reuters. Той допълва, че това ще позволи на Yandex да се деполитизира напълно.

Yandex е в тежка позиция, защото от една страна основният ѝ пазар е руския, а от друга тя е листната на фондовата борса в Ню Йорк. Войната в Украйна преобърна напълно ситуацията с компанията, като тя трябва да се съобразява с политическия натиск едновременно от Запад и Изток. Американските инвеститори няма да са доволни ако търсачката цензурира новини свързани с конфликта, а Москва същевременно ги задължава да ограничава резултати на база новото законодателство.

Новата (държавна) онлайн империя в Русия

VK се превръща в своеобразна онлайн империя в Русия. След финализирането на сделката, компанията ще има контрол върху основните канали за разпространение на информация в страната. Новинарския агрегатор на Yandex е най-предпочитания от руснаците, след като те използват най-много и едноименната търсачка. Добавяме и двете най-големи социални мрежи в страната – VKontakte и Odnoklassniki, с което се затварят информационните потоци.

Случайно или не, собствеността на VK беше прехвърлена два месеца преди началото на войната в Украйна. През декември 2021 г. руският милиардер Алишер Усманов продаде своя мажоритарен дял от 57.3% на „Согаз“. Застрахователят е основан от газовия гигант „Газпром“, който държи мажоритарния контрол. Руският банкер близък до Путин – Юрий Ковалчук и жена му притежават 32.3%. „Газпром“ от своя страна се контролира почти мажоритарно от руската държава. Федералната агенция за управление на държавната собственост разполага с 38.37% дял, а държавната „Роснефтгаз“ има още 10.97%. Общо прекият контрол на Кремъл е около 50%. Останалите са разпределени между малки борсови инвеститори (33.6%) и 16.2% от притежатели на специални облигации от Bank of New York Mellon.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !