Учените от MIT създадоха високоговорител тънък като лист хартия

Offnews Последна промяна на 30 април 2022 в 10:31 410 0

hqdefault

Екип специалисти от Масачузетския технологичен институт (MIT) създаде нов тип система, която може да превърне всяка повърхност в активен източник на звук. Новото тънкослойно устройство възпроизвежда звука с минимални изкривявания, като консумира около 10 пъти по-малко електрическа енергия в сравнение с традиционните говорители и колонки, които имат същата сила на звука. Средната дебелина на активните елементи в това устройство възлиза на 15 микрона, което е шест пъти по-малко от дебелината на човешкия косъм.

Новата технология използва миниатюрни куполи, поставени върху тънък слой от пиезоелектричен материал, като всеки един от тези куполи индивидуално генерира свои собствени звукови вълни. Тези куполи, които се използват като мембрани, са заобиколени от омекотяващи слоеве и от тънък филм, който ги предпазва от неблагоприятното външно влияние, но дава възможност за възпроизвеждането на висококачествен звук. По време на възпроизвеждането на звука вибрациите на куполите нагоре-надолу са амплитуда от около половин микрон.

Всяка една от тези миниатюрни мембрани е самостоятелен блок за генериране на аудио вълни и за създаването на качествен звук е необходимо хилядите от тези подобни един на друг миниатюрни куполи да вибрират заедно. Колкото по-голяма е площта на този своеобразен високоговорител, толкова звукът е по-силен.

Новата технология е тествана чрез прикрепяне на новия тип говорител върху стена, като на 30 сантиметра от нея е разположен висококачествен микрофон, който може да измерва нивото на звуковото налягане. При подаване на 25 V напрежение с честота 1 KHz говорителят издава звук на ниво човешки разговор, което е около 66 децибела. На честота 10 KHz нивото на звуковото налягане се увеличава до 86 децибела, колкото е нивото на шума в градския транспорт.

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !