Twitter планира да създаде свое представителство в Турция

Offnews Последна промяна на 22 март 2021 в 11:49 6285 0

Twitter

Социалната мрежа Twitter ще разкрие свое представителство в южната ни съседка, за да може да продължи работа в страната. Закон, приет миналата година, изисква от чуждестранните платформи с над 1 милион потребители дневно да определят представител в Турция, който да отговаря на исканията за сваляне на материали, нарушаващи поверителността, в рамките на 48 часа.

Ако не се съобразят със закона в страната, социалните мрежи са застрашени от налагането на сериозни глоби, както и от намаляване на широчината на честотната им лента. Facebook, TikTok, YouTube и Twitter вече са били изправени пред глоби от по 40 милиона лири всяка (приблизително 5.1 млн. щ. долара).

Според турското правителство законът има за цел да се справи с интернет престъпността и да защити правата на потребителите. Правозащитници обаче прогнозират, че той ще доведе до по-голяма цензура и заглушаване на критичните мнения. Нещо повече - социалните медии ще бъдат принудени да съхраняват данните на потребителите си, което ще улесни достъпа на властите до тях.

social media

Twitter вече е изразила съгласие да се съобрази със закона. Но заявявайки, че ще защитава данните на потребителите си и че ще гарантира равен достъп до своите услуги за всички, независимо къде се намират.

Своето намерение да открият представителство в Турция вече обявиха и други големи социални мрежи като Facebook, YouTube и Instagram. До този момент властите в страната не са налагали глоби за нарушение на закона.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !