Световни музиканти обявиха AI за опасен за творчеството им

Стоян Ненов Последна промяна на 03 април 2024 в 15:23 898 0

ai music

Снимка Eric Ward/Unsplash

Световни музиканти обявиха AI за опасен за творчеството им

Група от над 200 световни музиканти от всички жанрове се обединиха в обща позиция, която изпратиха под формата на отворено писмо до ИТ индустрията. В него те обявяват, че изкуственият интелект (AI) е „опасен“ за творчеството и културата и призовават ИТ браншът да предприеме адекватни мерки, съобщава SiliconAngle.

Музикантите са се обединили заедно с Алианса за правата на артистите (ARA), който е публикувал писмото от тяхно име. В списъка има много големи имена като Кати Пери, Били Айлиш, REM, Пърл Джам, Ники Минаж и наследниците на Боб Марли и Франк Синатра.

„Когато се използва безотговорно, AI представлява огромна заплаха за нашите възможности да защитаваме личното си пространство, нашата идентично и нашата прехрана. Някои от най-големите и мощни компании използват нашите творби без разрешение, за да обучават AI модели“, пише в писмото.

„Призоваваме разработчиците на AI, технологичните компании, платформите и услугите за дигитална музика да обещаят, че няма да разработват или предлагат технологии за AI генериране на музика, съдържание или инструменти, които подкопават или заменят човешкото творчество на композиторите и изпълнителите или да ни отказват разумна компенсация за нашата работа“, допълват музикантите.

Според тях AI може да бъде много полезен за хората и да помогне на човешката креативност. За да се случи това обаче е нужен единен подход от индустрията, която да се обедини и да не позволява злоупотреби. „Не говорим за закони. Призоваваме нашите технологични партньори да работят с нас, за да направим отговорен пазар, да запазим качеството на музиката и да не заменим хората музиканти“, казва пред Axios Джен Джейкъбсен, изпълнителен директор на ARA.

Основното притеснение на музикантите в момента е, че вече има доста примери как AI системи са използвани, за да се създават фалшиви клипове, снимки и дори цели песни с гласовете и идентичността на изпълнителите. Те определят това като „хищническо използване на AI, за да се откраднат гласовете и изображенията на професионални изпълнители, да се нарушат техните авторки права и да се унищожи музикалната екосистема“.

Изпълнителите смятат, че в един момент ИТ компаниите може да се опитат да заменят реалните хора-творци с AI. „Разработката на AI е състезание към дъното“, допълват още те.

Според тях трябва да се въведат технологични ограничения в самите AI системи и да се помисли за други мерки, които да не позволяват злоупотреба с тях, или най-малкото да ограничат възможностите за такава. Засега самите компании не са коментирали темата.

Музикантите имат подкрепата и на някои институции. Наскоро американският щат Тенеси въведе закон, който защитава музикантите от това AI компании да използват техните творби. „Изпълнителите имат интелектуална собственост. Имат дарба. Имат уникалност, която е само тяхна и определено не е на изкуствения интелект“, казва губернаторът Бил Лий, който подкрепя новия закон, който е кръстен Elvis Act.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !