Социалната мрежа Bluesky се отваря за всички потребители

Павлин Луканов Последна промяна на 08 февруари 2024 в 13:31 642 0

Bluesky

Снимка Bluesky

Bluesky

Миналата година бяхме свидетели на интересно развитие в сектора на социалните мрежи, което беше продиктувано от придобиването на Twitter от Илон Мъск. Това доведе до отлив на някои потребители, които не бяха съгласни с промените въведени от милиардера, който дори преименува платформата на X. Така се появиха и алтернативи като Mastodon, Bluesky и Threads на Meta.

Bluesky придоби голяма популярност, като се разрасна до над 2 млн. потребители още докато беше в затворена бета версия. След това обаче имаше ограничения за нови потребители, като за регистрация се изискваше покана. Сега това е на път да се промени, като още тази седмица ще се премахне изискването за покана и всеки ще може да се регистрира директно. Така се разкрива пътят към по-голям скок в потребителите на платформата, която до някаква степен беше засенчена от решения с децентрализирания протокол ActivityPub.

По-късно през месеца Bluesky също така планира да позволи на външни разработчици да хостват сървъри на нейния AT Protocol, който е създаден като конкурент на ActivityPub. Така потребителите ще могат да избират между алтернативни решения в самата платформа, вместо да отиват в други социални мрежи.

В интервю главният изпълнителен директор на Bluesky, Джей Грабър, споделя, че е било необходимо екипът да въведе повече функционалности за модерация и да подсигури стабилността на инфраструктурата преди излизането от затворената бета. Тя разкрива, че приложението е отчело над 3 млн. регистрации от дебюта си преди повече от година.

Bluesky има едва 40 служители, като около половината от тях работят по функционалностите по модерация и потребителска поддръжка. Сега по данни на Грабър Bluesky има 1.6 млн. активни потребители месечно и 25 000 персонални потока, уникална функционалност на AT Protocol. Тези потоци могат да бъдат направени от всеки и са интересен начин за персонализиране на изживяването.

При отваряне на AT Protocol за външни разработчици на теория всеки ще може да създава сървър по собствени правила. В случая става дума за експериментално и поетапно въвеждане. Междувременно Bluesky планира да печели пари по няколко начина, включително таксуване на потребителите за допълнителни функционалности. Ще се взима и дял от покупки на персонализирани потоци и др.

В момента Bluesky управлява AT Protocol, което обаче няма да е рентабилно в дългосрочен план, като идеята е той да бъде предаден на стандартизираща организация, като Internet Engineering Task Force. Предстои да видим как отварянето на достъпа ще се отрази на потребителската база и дали ще има значително влияние върху конкурентите.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !