Разработиха дистанционно управлявана камера под формата на хапче

Павлин Луканов Последна промяна на 10 юни 2023 в 15:17 379 0

NaviCam

Снимка GW School of Medicine & Health Sciences

Разработиха дистанционно управлявана камера под формата на хапче

Здравеопазването и науката и технологиите вървят ръка за ръка през последните десетилетия, като именно развойните дейности за технологични продукти помагат и за постигане на напредък в различни здравни сфери. Едно от интересните развития е по отношение на приеманите през устата видео ендоскопски капсули.

Традиционно те са с много ограничени и не могат да бъдат управлявани от лекарите, като се разчита изцяло на гравитацията и храносмилателната система за придвижване. Учените обаче изглежда са на път да преодолеят поне това ограничение. Как е възможно това? Чрез разработката на капсула с формата на хапче, която може да бъде управлявана дистанционно. Тя е дело на екип от GW School of Medicine & Health Sciences.

Новата технология дава възможност на лекарите буквално да „карат“ миниатюрна видео капсула, която е с името NaviCam, през храносмилателната система. В процеса се визуализират и заснемат потенциално проблемни зони, давайки алтернатива на традиционните ендоскопски решения. Управлението на движението става чрез външен магнит и джойстик.

Професорът по спешна медицинска грижа в GW School of Medicine & Health Sciences, Андрю Мелцер, споделя, че традиционната ендоскопия е инвазивна за пациентите процедура, като освен това е и скъпа заради нуждата т анестезия и по-продължителното време за манипулация. Магнитно управляваните капсули могат да бъдат използвани като бърз и лесен начин за проверка за проблеми в горния тракт, включително рак на стомаха.

Технологията е все още в процес на тестове, но изглежда резултатите са обещаващи. Мелцер и колегите му от медицинската компания AnX Robotica са провели проучване сред 40 човека и са открили, че докторите могат точно да управляват капсулата до всички основни части на стомаха с 95% успех при визуализацията. Става дума за пациенти, които са преминали и през традиционна ендоскопия, която потвърждава, че камерата не е пропуснала лезии с високи нива на риска.

Потенциалните положителни влияния върху пациентите са разнообразни, като камерата е създадена така, че да прихваща кървене, възпаления и лезии. Освен това може да предава автоматично видео съдържание и снимки към отдалечен приемник, което да бъде прегледано допълнително. Официалното проучване сочи, че използването на камерата не води до допълнителни рискове. Засега няма опия за биопсия, тъй като в крайна сметка деградира в тялото.

Учените посочват, че тази пилотна тестова програма е все още в ранна фаза, като предстои по-голямо проучване с повече пациенти. Ако технологията премине успешно изпитанията най-вероятно предстои още време докато бъде одобрена за експлоатация в големи мащаби, което би я направило и по-достъпна за повече нуждаещи се хора. Някой ден в бъдеще може да бъде постигнато ниво, което да позволи само чрез поглъщането на подобна камера под формата на хапче да бъде правен преглед на цялата храносмилателна система.

Потенциално това би бил лесен метод за надеждна диагностика без нужда от ендоскопия. Процесът изглежда е щадящ за пациентите и е сравнително бърз, като предстои да видим все пак каква ще е цената на финалния продукт.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !