Представиха интерактивно изображение на уеб пространството

Offnews Последна промяна на 22 февруари 2021 в 11:05 6315 0

The Opte Project2

Глобалната мрежа има изключително сложна структура, която е скрита от очите на обикновените потребители. Да направи нагледен макет на целия интернет се зае експертът по информационна безопасност Барет Лайън. Това е проектът The Opte Project, върху който Лайън работи още от 2003 година, а сега той представи най-новата версия на този проект за динамична визуализация на уеб пространството.

Каченият в Github проект използва таблиците за маршрутизация Border Gateway Protocol, за да покаже актуалното състояние на ключовите възли на интернет във вид на непрекъснато обновяваща се карта. Според програмиста, The Opte Project може да бъде много полезен в образователния процес, тъй като представя нагледно информацията за глобалната мрежа и връзката между нейните възли в отделните региони.

https://youtu.be/DdaElt6oP6w

В тази "Карта на интернет" с различни цветове са отбелязани регионалните сегменти в Африка, САЩ, Азия, Латинска Америка и Европа. При това яркостта и наситеността на цвета показва нивата на трафика в съответната област. Белият цвят показва връзките между регионалните сегменти на уеб пространството, които изграждат магистралната структура на интернет.

Осен това, Лайън е създал и няколко отделни визуализации, показващи отделни детайли на Глобалната мрежа. Така например, авторът на този интересен проект демонстрира китайския сегмент на интернет, в който се вижда присъствието на американски военни. Сорс кодът на проекта The Opte Project е качен в GitHub и всеки може да го намери и разгледа.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !