Постигната е рекордна ефективност при свръхтънките слънчеви панели

Offnews Последна промяна на 30 март 2022 в 17:07 406 0

TopContentFeatureImage_16485662424236055

Екип британски учени успя с 25% да повиши нивото на поглъщане на слънчевата енергия от тънки фотоволтаични пластини. Слънчевите панели с дебелина само 1 микрометър преобразуват светлината в електричество по-ефективно от устройствата с подобна дебелина, а намаленото съдържание на силиций дава възможност за значителни икономии при производството.

В публикуваната в списание Photonics научна работа изследователите споделят, че се използват типичните характеристики на слънчевата светлина за разработването на клетъчен слой, който е поставен върху силициева подложка. Иновационната структура по-добре поглъща слънчевата светлина, при това под произволен ъгъл, като по този начин се генерира повече електрическа енергия.

При лабораторните тестове прототипът демонстрира нива на адсорбция 26,3 милиампера на квадратен сантиметър, което е с 25% повече в сравнение с предишния рекорд от 19,72 милиампера на квадратен сантиметър. Коефициентът на полезно действие е на ниво 21%, но учените са уверени, че в съвсем близко бъдеще ще могат да го увеличат.

"Един от проблемите при работата със силиция е в това, че почти две трети от светлината веднага се отразява, без да генерира енергия. Нашият текстуриран слой решава този проблем" - зави един от авторите на научната работа.

Що се отнася до потенциала на изобретението, авторите предлагат новият слънчев панел да се използва в космическата индустрия, за генериране на електричество от спътници, станции и кораби или за захранване на устройства от концепцията Интернет на нещата.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !