Почина Гордън Мур – човекът зад Intel и Законът на Мур

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 25 март 2023 в 10:19 1212 0

Gordon Moore

Снимка Intel

Почина Гордън Мур – човекът зад Intel и Законът на Мур

Съоснователят на технологичния гигант Intel Годрън Мур е починал на 24 март на 94-годишна възраст в своя дом на Хавайските острови. Това обявиха от компанията. Гордън Мур е познат повече със своята прогноза, която впоследствие се превръща в реалност и започва да носи неговото име. През 1965 г. той предсказва, че броят на транзисторите в интегралните схеми ще се удвоява всяка година.

През годините прогнозата не само, че се превръща в реалност, но и се трансформира в своеобразен Закон на Мур. Десет години по-късно – през 1975 г. той ревизира, че удвояването на производителността ще се осъществява на всеки две години. Закономерността се запазва и след това, покрай бурното развитие на микропроцесорните технологии. Едва през последните години, Законът на Мур започва да достига физическите лимити, като чиповете вече наближават архитектури с транзистори с размерите на атоми.

Някои експерти обаче смятат, че Законът на Мур може и да се запази, като премине през поредната технологична революция. Тезата им опира на пробивите в квантовите компютри през последните няколко години. Те може да преодолеят физическите бариери, пред които в момента са изправени производителите, когато преминат архитектури от под 2nm и 1nm. Най-модерните полупроводници в момента разчитат на 4nm, а TSMC подготвя производство на 3nm чипове.

Три години, след като полага основите на Закона на Мур, самият Гордън Мур основава и една от най-бележитите компании в сферата – Intel. Той го прави това заедно с Робърт Нойс през юли 1968 г. Работи активно в технологичния гигант до 1987 г., когато се оттегля от поста на главен изпълнителен директор, но остава председател на борда до 1997 г. Тогава остава почетен такъв и се оттегля напълно от Intel през 2006 г. Гордън Мур беше милиардер, но заедно с жена си Бети основават благотворителната фондация на тяхно име.

Гордън Мур е роден в Сан Франциско на 3 януари 1929 г. Завършва щатския университет в Сан Хосе, после Калифорнийския Университет в Бъркли и Калифорнийския технически институт, в последния става доктор по химия през 1954 г. Първоначално започва кариерата си като учен в лабораторията по приложни науки Джонс Хопкинс в Калифорния през 1956 г. Година по-късно заедно с Робърт Нойс основават компанията Fairchild Semiconductor – подзвено на военния гигант Fairchild. Единадесет години след това Мур и Нойс правят решителната стъпка в създаването на Intel. След което, както се казва „нещата са история“.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !