Нова батерия от разтопени соли след 3 месеца губи само 8% от своя капацитет

Offnews Последна промяна на 11 април 2022 в 08:47 672 0

Hibernating

Екип специалисти от Тихоокеанската северозападна национална лаборатория (PNNL) представи съвсем нова система за продължително съхранение на електрическа енергия. Учените са създали акумулаторна батерия, която запазва над 92% от своя капацитет в продължение на минимум три месеца. Тази нова технология разкрива още по-голям потенциал пред възобновяемата енергия -  електричеството, получено с помощта на вятърни електроцентрали и слънчеви панели може да бъде акумулирано и съхранявано в продължение на месеци и използвано тогава, когато това е наистина необходимо. Става възможно акумулаторните блокове с новите батерии да се зареждат на едно място и с помощта на товарни автомобили да се доставят на друго място, където да се използват по предназначение.

Новата акумулаторна батерия се състои от алуминиев катод и никелов анод, които са потопени в електролит от разтопена сол плюс легирана сяра за постигането на по-висок капацитет. Батерията се зарежда когато електролитът е нагрят до 180 градуса по Целзий. Охлаждането на батерията до стайна температура води до втвърдяване на електролита и "замразяването" на йоните. По този начин акумулираната енергия се блокира докато акумулаторната батерия не бъде нагрята отново.

Представеният прототип е с размер колкото три хокейни шайби. Теоретичната плътност на тази батерия е 260 ватчаса на килограм, което е повече от енергийната плътност на съвременните оловно-киселинни и проточни батерии. При тестовете новата батерия е запазила 92% от своя капацитет в продължение на 12 седмици.

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !