Microsoft пуска нови версии на Bing и Edge с вграден ChatGPT

Стоян Ненов Последна промяна на 08 февруари 2023 в 13:20 785 0

Бинг AI

Снимка Microsoft

Microsoft пуска нови версии на Bing и Edge с вграден ChatGPT

Съвсем скоро след като Microsoft обяви, че ще увеличи инвестицията си в компанията OpenAI и ще използва нейните разработки, включително алгоритъма ChatGPT, в услугите си, това вече е факт. Софтуерният гигант представи обновена версия на търсачката Bing, както и на интернет браузъра Edge, които използват популярния изкуствен интелект.

„Искаме да дадем възможност на хората да отключат удоволствието на откритията, да усетят чудото на нови творби, по-добре да използват световното познание. Затова подобряваме начина, по който светът използва интернет, като преоткриваме инструментите, които милиарди хора използват всеки ден – търсачката и интернет браузъра“, обявява Microsoft.

Това е само началото, като засега и двете новости са сравнително ограничени и по-скоро тяхната цел е да покажат на хората какво предстои. Дългосрочната цел е умни алгоритми да бъдат внедрени във всички услуги на Microsoft.

„Изкуственият интелект ще промени всяка софтуерна категория, като започва с най-голямата – търсенето“, казва изпълнителният директор на Microsoft Сатя Надела.

Компанията казва, че на ден потребителите правят 10 млрд. търсения чрез търсачки, но не уточнява дали има предвид всички платформи или само Bing. Тя обаче изчислява, че около половината от заявките остават без смислен отговор, тъй като потребителите използват търсачките по начини, за които те не са били предвидени. Затова Microsoft смята, че има подходящо решение с обновената търсачка Bing.

Тя използва комбинация от подобрена версия на ChatGPT и собствения модел „Прометей“ на Microsoft, който е разработен заедно с OpenAI. Той може да се възползва от възможностите на ChatGPT по специализиран начин, който е оптимизиран за нуждите на софтуерния гигант. Това е интегрирано с алгоритъма на Bing, като позволява на изкуствения интелект да използва всички резултати от търсачката, включително най-актуалните. Слабост на ChatGPT е именно фактът, че използва ограничен диапазон данни, като проектът на Microsoft решава този проблем.

Резултатът е, че Bing ще има нова чат секция, в която потребителите ще могат да задават всякакви въпроси на търсачката. Дори ще могат да искат от нея да им показва рецепти с конкретни продукти или даже да им предложи интересни места за посещение по време на пътуване до избрана дестинация. Microsoft дава за пример заявка за предложения за пътувания в рамките на до 3-часов полет от Лондон. Bing предлага няколко варианта с плажове, планини, градове и др., като заедно с тях добавя и линкове за повече информация.

Потребителите ще могат да използват и познатите функции на ChatGPT за писане на текстове за различни цели – имейли, съобщения и др. Новият Bing ще предлага и възможности за питане за избор при купуване на нови устройства и практически всичко, за което потребителите могат да се сетят.

Част от тези възможности ще са внедрени и в браузъра Edge. В неговата странична лента ще бъдат добавени две функции – чат и композиране. Първата е стандартен чат бот с въпроси и помощ при конкретни ситуации – например да се направи резюме на дълги страници, доклади или дори сравнителен анализ на два документа.

Опцията за композиране също ще е интересна. Тя може да се използва за бързо генериране на цели текстове, отговори на имейли, писане на публикации за социални мрежи и др. След това може да се поиска и редакция на генерирания текст, за да отговаря на допълнителни изисквания като тон, формат, дължина.

Технологиите са налични само на английски и в ограничена пробна версия. Потребителите могат да се запишат в списък за по-ранен достъп. Microsoft казва , че в близките седмици функциите ще станат достъпни за милиони потребители по света.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !