Китайският производител на процесори Loongson представи интегрирана графика с фирмена архитектура

OFFNews Последна промяна на 27 юли 2022 в 19:15 7818 0

Loongson

Снимка Loongson

Loongson

Китайската компания Loongson, известна преди всичко със своите процесори, представи нов чипсет с интегрирана графика, базирана на собствена фирмена архитектура. Новият iGPU с обикновеното име 7A2000 е с много по-малка производителност от решенията на AMD и Intel, но е съвместим със съвременните технологии. От друга страна, при проектирането, разработването и производството на новия чип не се използват американски технологии и няма как да бъдат наложени санкции по отношение на неговото по-нататъшно развитие и производство.

Според публикуваната от уеб изданието Tom’s Hardware информация, новата интегрирана графика на Loongson по производителност е на ниво графичните решения от 2005 година, но е напълно достатъчна за офиса. Чипсетът работи с тактова честота от 400-500 MHz и поддържа работата с OpenGL 2.1/OpenGL ES 2.0 и може едновременно да извежда изображение на два монитора с резолюция 1920х1080 пиксела при честота на опресняване 60 Hz или 2560х1440 пиксела при 30 Hz. Но този графичен процесор не поддържа работата с DirectX, което означава, че той не може да бъде използван за работа дори с вече остарялата операционна система Windows 7.

Друг характерен момент е, че чипсетът 7A2000 обменя данни с процесора чрез 32-битовия HyperTransport 3.1 при скорост до 3.2 GT/s, което подобрява PCIe честотната лента с цели 2,4 пъти, като едновременно с това производителността на SATA интерфейса значително нараства - при четене и запис съответно с 82% и 97% в сравенение с предишното поколение чипсети Loongson 7A1000.

Представеният чипсет е предназначен за съвместна работа с фирмените процесори на Loongson от 3-то поколение, които се базират на собствената фирмена архитектура LoongArch. С тази специфична микроархитектура могат да работят само някои специализирани Linux дистрибуции, включително Deepin и Ubuntu Kylin. Да добавим ,че Linux дистрибуцията Ubuntu Kylin има версия и за процесори с отворената архитектура RISC-V, като тази дистрибуция наскоро бе официално приета от китайското правителство и може да се използва и в държавните структури на Поднебесната.

Що се отнася до новия чипсет, то той поддържа работата с интерфейсите PCIe 3.0, SATA III със скорост до 6 Gb/s, USB 3.0, UART, Gigabit Ethernet и GPIO. Компанията заяви, че някои местни производители вече са готови да започнат серийното производство на съвместими с новия чипсет дънни платки.

Tom’s Hardware допълват, че чипсетът е специално разработен за китайските правителствени организации и специални служби. Вероятно в него се използват решения, които са непознати на другите държави и по този начин става възможно постигането на много добра информационна безопасност.

Китайската Loongson в началото на това лято заяви, че възнамерява в съвсем близко бъдеще да представи нов чип, който да бъде съпоставим със съвременните процесори на AMD. Това са процесорите от фамилията Series 6000, които ще излязат през 2023-2024 години и ще се базират на архитектурата LA664. Китайският производител специално подчертава, че те ще могат да се конкурират с процесорите Ryzen и Epyc с архитектура Zen 3 от гледна точка на изпълняваните на един такт инструкции. Серията 3C6000 ще има минимум 16 процесорни ядра, а 3D6000 – минимум 32 ядра.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !