Китай използва изкуствен интелект, за да следи американските агенти в Пекин

Новите технологии позволяват на китайските агенти ефективно да подбират и проследяват набелязаните цели и мишени, като идентифицират техните мрежи от контакти и връзки

Стефан Николов Последна промяна на 29 декември 2023 в 18:28 1515 0

Surveilance

Снимка Macrovector/Freepik

Китай използва изкуствен интелект, за да следи американските агенти в Пекин

Китай засили разузнавателните си операции с помощта на изкуствен интелект. Според изданието The New York Times Министерството на държавната сигурност на Китай е разработило специализирана AI система, за да подобри следенето на чуждестранните дипломати, военни и служители на разузнаването в района на посолството в Пекин. Тази система не само проследява, но и анализира поведенческите модели на целите.

"По време на пандемията, на срещи с китайски технологични изпълнители, китайските шпиони, изправени пред ограниченията на съществуващите системи за наблюдение, изразиха разочарование, че камерите за наблюдение не отговарят на техните нужди. Те поискаха изграждането на специализирана софтуерна програма базирана на изкуствен интелект, която да може да създава мигновени досиета и да анализира поведенческите модели на интересуващите ги лица", пише изданието. Тогава те също така предложиха тази AI програма да може да подава информация от базите данни на специалните структури на страната и от множество камери, включваща не само регистрационните номера на автомобилите и данните от мобилните телефони, но и информация за осъществените контакти и други чувствителни данни.

Според The New York Times профилите, създадени от изкуствения интелект (AI), дават възможност на китайските агенти ефективно да подбират и проследяват набелязаните цели и мишени, като идентифицират техните мрежи от контакти и връзки, както и потенциалните им уязвимости.

Според най-новата информация днес китайските агенти в Пекин вече са получили това, което са поискали: система с изкуствен интелект, която проследява американските шпиони и другите важни лица в китайската столица.

Тези събития показват нарастващите амбиции на Министерството на външните работи и желанието му да се конкурира с най-добрите разузнавателни агенции в света. В отговор на това, както отбелязва The New York Times, Съединените щати значително увеличиха усилията си в областта на разузнаването в Китай, удвоявайки разходите за тази дейност още от началото на управлението на Байдън, което подчертава нарастващото напрежение между двете държави в областта на разузнаването и в сферата на технологиите.

Конкуренцията между американските и китайските шпионски агенции напомня за съперничеството между КГБ и ЦРУ по време на Студената война. През тази епоха Съветският съюз изгради агенция, която можеше да краде най-строго пазените американски тайни и да провежда тайни операции, като същевременно създаваше могъщи политически лидери, сред които Владимир В. Путин, президентът на Русия.

Но има една съществена разлика. Благодарение на икономическия бум и индустриалната политика на Китай, Министерството на външните работи на тази страна е в състояние да използва най-новите технологии като изкуствения интелект, за да предизвика американските шпиони по начин, по който Съветският съюз не можеше.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !