Google тества потенциални конкуренти на ChatGPT, сред които Apprentice Bard

Стефан Николов Последна промяна на 02 февруари 2023 в 14:20 579 0

Google

Снимка Lauren Edvalson/Unsplash

Google тества потенциални конкуренти на ChatGPT, сред които Apprentice Bard

Google тества нови чатботове, които потенциално могат да доведат до интегрирането на силен изкуствен интелект (AI) в търсачката на интернет гиганта. Работата в това направление вече е в ход и се очаква Alphabet да представи свой конкурент на популярния ChatGPT, станал достъпен за всички ентусиасти и разработчици в края на миналата година.

Технологичният гигант също така тества и чатбота с име Apprentice Bard. Служителите и специалистите на корпорацията могат да му задават въпроси и да получават подробни отговори, точно както е при ChatGPT. Специален отдел изпробва и вариант на десктоп търсачка, която да действа чрез формата на въпроси и отговори. Мениджмънтът на Google иска колкото се може повече служители да използват новите системи и да предоставят обратна връзка на корпорацията.

Тестването на продуктите от подобен род рязко се засили след неотдавнашна среща на компанията, на която служителите изразиха своята загриженост от появата на ChatGPT и вероятността Google да загуби лидерската си позиция в областта на изкуствения интелект. Ръководителят на AI отдела на технологичния гигант Джеф Дийн заяви, че компанията трябва да обръща повече внимание на риска за репутацията си, отколкото една стартираща компания и затова трябва да прилага по-консервативна политика. А главният изпълнителен директор на компанията Сундар Пичай обяви, че е напълно възможно Google да представи подобни продукти още през тази година.

Един от тестовите продукти е вече споменатия Apprentice Bard - чатбот, който използва технологията LaMDA (Language Model for Dialogue Applications) на Google. На фона на изключително известния проект ChatGPT екипът на LaMDA на компанията е призован приоритетно да разработи нов продукт, който да е конкурентен на бота на OpenAI.

Apprentice Bard в много отношения е подобен на ChatGPT: може да отговаря на въпроси в диалогов прозорец. Той ще замени предишната версия на Meena, която някога е била създадена в рамките на компанията, но проектът бързо е бил прекратен. Служителите отбелязват, че през последните седмици Apprentice Bard е станал много по-ефективен инструмент.

Освен това е известно, че компанията тества алтернативни форми на търсене, които могат да работят под формата на въпроси и отговори. Например вече се тества шаблон, при който непосредствено под лентата за търсене се показват "по-човешки" отговори, като под тях има свързани с темата въпроси и чак след това се виждат стандартните резултати от търсенето, които и досега търсачката на Google даваше. Все още няма информация кой от вариантите ще избере интернет гигантът.

Има и съобщения, че екипът на Google вече е сравнил качеството на бета версията на LaMDA с това на ChatGPT. Известно е, че когато ChatGPT е бил "интервюиран" за длъжността програмист, последният е получил временна квалификация на ниво 3, което обикновено показва, че служителят е в състояние да координира дейностите на колегите си с ниво 1 и 2. Не е известно обаче какво ниво е получил инструментът LaMDA.

На въпроса, зададен на ботовете, дали решения като ChatGPT и AlphaCode могат да заменят програмистите, продуктът на OpenAI, както и LaMDA, уверено отговарят, че това няма да се случи, въпреки че тези инструменти могат силно да опростят работата на програмистите. Когато е помолен да опише сцена с крадец от магазин за филми, LaMDA предлага сценарий, докато ChatGPT прибягва до по-дълъг и задълбочен разказ.

И накрая, когато са били накарани да решат логическо-аритметична задача, ChatGPT често пъти дава грешен отговор, докато на LaMDA не греши и винаги дава правилното решение. Засега обаче данните в това отношение са по-скоро твърде повърхностни. Така например наскоро се появи информация, че ChatGPT е научен да търси грешки в програмния код. Това може да бъде важно предимство при сравняването на двете системи.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !