Google ще даде възможност за избор на една от 12 търсачки в европейските Android смартфони

Offnews Последна промяна на 09 юни 2021 в 15:29 5576 0

google-search-screen

Google обявиха, че променят подхода към формирането на програмния прозорец за избор на интернет търсачка по подразбиране в мобилните устройства, работещи под управлението на операционната система Android, които се продават в страните, включени в европейското икономическо пространство. Промените влизат в сила през месец септември тази година, след което потребителите ще могат да си избират търсачка по подразбиране от 12 възможни варианта.

Което е по-важно, Google няма да използва търгове за това, кои търсачки да бъдат включени в избора на потребителите и безплатно ще поставя "допустимите" конкурентни решения за избор на търсачка по подразбиране в Android. Петте най-популярни интернет търсачки, според статистиките на StatCounter, включително и собствена търсачка на Google, във всяка от страните на Европейския съюз ще се показват в случаен ред в този програмен прозорец, а останалите седем ще се разполагат под тях.

Reuters отбелязва, че Google се е отказал да взема пари за поставянето на търсачка в този списък от 12-те възможни, поради възраженията на регулаторните органи. Да напомним, че в края на миналата година американската компания DuckDuckGo, която се конкурира с Google на пазара за мобилното търсене, разкритикува аукционите от подобен тип и нарече този подход коренно погрешен.

Google оставя на европейските потребители на Android възможност да изберат алтернативна търсачка по подразбиране, както и браузър, който да се използва по подразбиране, след като от 2018 година насам Еврокомисията наложи на интернет гиганта огромни глоби в размер на много милиарди евро.

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !