5 грешки, които допускаме при зареждането на смартфона си

Стоян Ненов Последна промяна на 18 септември 2022 в 11:47 8288 2

Phone charging

Снимка Vectorjuice/Freepik

Зареждане на смартфон, илюстрация

Презареждането на смартфон изглежда доста лесна задача, която няма как да се обърка. Оказва се обаче, че и с това действие мнозина допускат грешки, които не им позволяват да се възползват пълноценно от смартфона си. Дори има и вероятност да допринасят за по-бързото увреждане на батерията, съобщава GizChina.

Батериите са деликатен компонент от всеки смартфон. Химикалите в тях с времето губят свойствата си, като някои фактори могат да окажат решаващо значение дали това ще се случи по-скоро или по-късно. Ето няколко дребни на пръв поглед грешки, които може да имат неприятни последици в дългосрочен план.

1. Използване на неофициално зарядно

Зарядното изглежда най-елементарният компонент, но всъщност е много важно. Ако не е оригинално или пък от оторизиран производител на аксесоари, то може да доведе до значителни проблеми за устройството и дори да повреди батерията. По-актуалните модели смартфони вече могат да разпознават, ако се свързани с неофициално зарядно и/или кабел и се „застраховат“ от проблеми като намаляват мощността. Така зареждането може да стане осезаемо по-бавно от обикновено.

2. Твърде късно презареждане

Много потребители предпочитат да „изцедят“ максимума на батерията и да я заредят в последния момент. Колкото по-разредена е тя обаче, толкова по-лошо за нея е. Затова смартфоните предупреждават, че е време за презареждане около 15-20%, което защитава батерията в дългосрочен план. Освен това при твърде слаб заряд, телефонът ще започне за изключва модули и да намалява мощността си, за да удължи работата и да защити компонентите.

3. Твърде дълго презареждане

Другата крайност е оставянето на телефона включен към зарядното с часове. Например цяла нощ. Когато достигне 100%, процесът на зареждане спира и започва използването на батерията, но ако зарядното е включено, то телефонът може да влезе в цикъл на постоянно разреждане и зареждане до 100%, което вреди на химикалите. Някои нови смартфони имат интелигентно зареждане и спират на около 80-85% заряд и дозареждат батерията преди типичното време на събуждане на потребителя. Но все пак не е препоръчително да се разчита само на това.

4. Използване на телефона докато се зарежда

Също много популярна практика. Използването на телефона докато се зарежда, особено за по-интензивни дейности като стрийминг на видео, сърфиране в интернет или играене на игри, е много вредно. От една страна това увеличава топлината в устройството, а тя е един от големите „врагове“ на батериите. Освен това интензивното използване на хардуерните ресурси може да доведе до прекомерен разход на енергия, което да повлияе на процеса по презареждане и стабилното подаване на захранване и да увреди батерията.

5. Презареждане на висока температура

Вече споменахме, че презареждането генерира много топлина. Затова не е никак добра идея и околните условия да са неподходящи и устройството да е изложено на високи температури, още по-малко на слънце. Това създава реален риск от физическо увреждане на телефона или най-малкото ще допринесе за по-бързата загуба на капацитет от батерията. Добра практика е смартфонът да се поставя на твърда повърхност докато се зарежда, а не на възглавница или мека мебел. Това също ще помогне за по-ефективното му охлаждане.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

2

поп Дръвчо

19.09 2022 в 17:36

... я сърби.

5. Напомням - управлението на батерията е грижа на производителя. Топлинният дизайн на устройството - също.

Ако околните условия са похдодящи за хора, трябва да са подходящи и за телефони.

15914

1

поп Дръвчо

19.09 2022 в 17:33

От коя година са тези препоръки?

1. Неофициално зарядно - проблем от времената на Нокия с фенерче.

За какво бяха всичките напъни на ЕС за универсално зарядно устройство и стандартът USB-PD ако ще търсим зарядно "за тоя телефон" ?

Зарядният процес и алгоритъм отдавна са изцяло в телефона. Ако телефонът работи по-зле с "чуждо" зарядно вместо със своето, което поддържа същите стандарти, то това е нарушение на антимонополното законодателство.

2. Тук има нещо вярно - но се очаква съвременните телефони адекватно да управляват батерията и да изключват навреме, ако се влезе в твърде тежък режим за батерията.

3. Виж 2: това че производителят е декларирал по-голям капацитет от този който може безопасно да се използва е негов проблем, а не мой.

4. Използване на телефона докато се зарежда - ??? Да напомня, производителят има грижата за управлението на батерията, не аз. Като се е загряло устройството - да има добрината да намали зарядния ток, а не аз да се съобразявам с това къде батерията ..