Google призна, че може да следи потребителите в “инкогнито" режима на Chrome

Мария Иванова Последна промяна на 18 януари 2024 в 16:03 1610 0

Incognito

Снимка Wikimedia Commons

Google призна, че може да следи потребителите в “инкогнито" режима на Chrome

Google актуализира предупреждението си за "инкогнито" режима на браузъра Chrome, след като миналия месец уреди колективен иск, в който се твърдеше, че компанията незаконно събира данни от потребителите, използващи тази функция.

В новата версия на предупреждението, технологичният гигант посочва, че анонимният режим позволява на потребителите да сърфират в интернет конфиденциално, но това не променя начина, по който сайтовете, включително и самият Google, събират данни.

"Другите, които използват това устройство, няма да виждат дейността ви, така че можете да сърфирате по-частно. Това няма да промени начина, по който се събират данни от уебсайтовете, които посещавате и услугите, които те използват, включително Google. Изтеглените файлове, отметките и елементите от списъка за четене ще бъдат запазени" - се казва в актуализираното съобщение, което е видимо в най-новата версия на Google Chrome.

В предишното съобщение не се споменаваше как могат да се събират данни от уебсайтове и услуги. "Сега можете да сърфирате частно и други хора, които използват това устройство, няма да виждат дейността ви. Въпреки това изтеглянията, отметките и елементите от списъка за четене ще бъдат запазени" - гласеше то.

Актуализацията е резултат от уреждането на колективен иск от 2021 г., в който участниците твърдят, че не са знаели до каква степен данните им могат да бъдат достъпни в режим "инкогнито". Голяма част от тази информация вече беше подробно описана в първоначалния отказ от отговорност на Google, в който се посочваше, че в “инкогнито” режима не се запазва историята на браузъра, бисквитките и данните от сайтовете, както и информацията, въведена във формуляри. Въпреки това дейността на браузъра може да бъде видима за уебсайтовете, които потребителите посещават (с цел реклама), за техния работодател или доставчик на интернет услуги.

Ето защо много онлайн потребители предпочитат да използват виртуална частна мрежа (VPN), за да предпазят личните си дейности в интернет от любопитни очи. В допълнение към това, някои от тях предпочитат да използват по-сигурни браузъри с по-малко функции за проследяване и по-добър режим “инкогнито”, като Firefox, Brave и DuckDuckGo.

Google не е единствената технологична компания, която е изправена пред юридически проблеми заради нарушаване поверителността на данните. През април 2023 г. Meta урежда колективен иск на стойност 725 млн. долара, заради предоставяне на данните на потребителите на Facebook и техните приятели на трети страни с цел печалба. В иска се допълва, че социалната мрежа не е имала правила за това как трети страни могат да взаимодействат с данните на нейните потребители.

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !