Google обяви, че е направила криптиране, което да устои на квантовите компютри

Стоян Ненов Последна промяна на 21 август 2023 в 19:29 302 0

криптиране

Снимка Antoni Shkraba/Pexels

Google обяви, че е направила криптиране, което да устои на квантовите компютри

Квантовите компютри са все по-близо до реалността, което ще донесе със себе си сериозни промени в ИТ индустрията и дори света. Тези машини ще са значително по-мощни от всички компютри досега и ще могат да изчисляват много по-сложни задачи за много по-кратко време.

Предимствата са ясни – квантовите компютри ще могат да извършват сложни симулации и анализи за секунди и минути вместо за дни и седмици. Но тази мощ има и своите рискове. Един от тях е, че се смята, че всички сегашни системи за криптиране ще са практически елиминирани, тъй като квантовите компютри ще могат да ги преодоляват за минути.

Затова още сега индустрията се опитва да изработи алгоритми за криптиране, които да са устойчиви на квантовата мощ. Google обяви, че е направила такъв алгоритъм, който може да се използва със стандарта FIDO2, съобщава Ars technica.

Това е добра новина, тъй като означава, че ще може да се приложи към наличните FIDO2 стандарти. А FIDO2 е в основата и на passkeys – наследника на паролите, който именно Google иска да популяризира.

„Квантовите атаки може да са в далечното бъдеще, но разгръщането на криптографията в мащаб като за Интернет, е огромно предизвикателство и то трябва да бъде започнато възможно най-рано. За криптирането това е процес, който ще отнеме време и ще достигне до потребителите постепенно“, казва Ели Бързщайн, част от екипа на Google.

Експертите на компанията казват, че ще е нужно всички потребители да заменят настоящите си ключове за криптиране и декриптиране с нови. Това обаче ще се наложи едва, когато FIDO получи нужното стандартизиране за квантови системи и то бъде въведено от основните браузъри. За сега няма срок кога това ще се случи, като най-вероятно ще отнеме време.

Досегашните опити за създаване на нов алгоритъм за криптиране, се оказват доста трудни и неуспешни. Никой не успява да победи настоящите алгоритми. Дори миналата година един от привидно обещаващите наследници, SIKE, който премина 4 рунда на тестове от Департамента по търговия на САЩ, накрая се „предаде“ от най-обикновен компютър.

Новият метод използва доказани техники при криптирането, като ги смесва с възможностите на Dilithium – стандартизиран алгоритъм за подписване на елементи, за който вече е прието, че е устойчив на квантови атаки. Новата хибридна система изисква само 20KB памет, което прави ключовете достатъчно малки и лесни за пренос, но не компрометира сигурността им. Експертите смятат, че ще могат да направят системата за криптиране и декриптиране още по-бърза чрез използване на хардуерно ускорение.

„Надяваме се да видим технологията (или неин вариант) да бъде стандартизирана като част от спецификацията на FIDO2 и да бъде поддържана от водещите уеб браузъри, така че паролите на потребителите да са защитени от квантови атаки“, казват от компанията.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !