Ето защо новите чат ботове са вредни за търсачката и бизнеса на Google

Стефан Николов Последна промяна на 26 декември 2022 в 10:07 2039 0

ChatGPT

Снимка OpenAI

ChatGPT

През изминалите три десетилетия се появиха няколко програмни продукта, които извършиха истински революции в технологичната сфера. Такива са например браузърът Netscape, интернет търсачката на Google и iPhone на Apple, които извършиха големи промени в компютърната индустрия и накараха всичките подобни продукти преди тях да изглеждат като тромави и неповратливи динозаври.

Преди три седмици бе представен експерименталният чат бот ChatGPT, който изглежда, че ще бъде подобен пробив в тази област. Той дава опростени и съвсем ясни отговори на потребителските запитвания, като съвсем не се ограничава да представи набор от линкове. ChatGPT може да обяснява дори и най-сложните концепции по такъв начин, че хората да ги разберат. Софтуерният робот може дори да генерира идеи буквално от нулата, включително бизнес стратегии, предложения за коледни подаръци, теми за блогове, планове за почивка по време на отпуската и т.н.

Въпреки че това е ранна версия на ChatGPT и в нея ще бъдат направени още много промени и нововъведения, дори и в сегашния си вид новият чатбот е сериозна заплаха за бизнеса на Google. Това бе причината висшият мениджмънт на интернет гиганта да обяви "Червен код". Редица пазарни аналитици са на мнение, че Google е на прага на това, от което най-много се опасяват всички големи играчи от Силициевата долина – от глобални технологични промени, които могат да разрушат техния бизнес. Търсачката на Google от вече цели 20 години вярно служи на хората да се ориентират и да намират всичко необходимо в уеб пространството и е съвсем логично компанията да не иска да изгуби този актив.

Проектът ChatGPT е на изследователската лаборатория OpenAI, като навремето Google бе един от разработчиците, които създадоха базата на тази AI технология. Но сега тази нова технология е достъпна за редица нови, много по-малки компании, всяка от които може да е заплаха за Google. Всъщност Google има своя собствена алтернатива на ChatGPT – системата LaMDA, която привлече вниманието на всички специалисти и експерти от областта на изкуствения интелект, като един от тях дори обяви, че този изкуствен интелект (AI) има съзнание. Разбира се, това е далече от истината, но показва колко много са се развили чатботовете през последните само няколко месеца. Но Google не може да направи LaMDA своя алтернативна търсачка, понеже поне засега този AI не е подходящ за показването на реклами, а те носят на Google 80% от печалбата.

Но ChatGPT е нещо съвсем друго и подлежи на значително усъвършенстване. Този чатбот силно обезпокои ръководството на Google. В рамките на тази седмица главният изпълнителен директор Сундар Пичай проведе няколко работни срещи, на които обяви новата стратегия на Google по отношение на изкуствения интелект, съобщи New York Times. Той е поставил нови задачи на редица отдели на Google, които трябва да отговорят по подходящ начин на заплахата от ChatGPT. Топ-мениджърът се разпореди да се засили работата върху AI продуктите за създаване на изображения, които трябва да станат алтернатива на OpenAI DALL-E. За осъществяването на всичко това са заделени кадрови ресурси и солидни финанси. Най-голям приоритет е даден на създаването на етичен изкуствен интелект, който може да различава доброто от злото и няма да допусне токсична информация, която води до етнически проблеми и разпалване на ненавист, понеже това ще окаже силно негативно влияние върху репутацията на Google.
Първите резултати трябва да са готови за голямата конференция на Google през месец май 2023 г.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !