Deepfake клиповете представляват все по-голяма заплаха

Павлин Луканов Последна промяна на 10 август 2022 в 13:12 5225 0

Deepfake

Снимка Pixabay

Deepfake илюстративна снимка

През изминалите години сме свидетели на навлизането на нова технология за фалшифициране на онлайн съдържание, основно снимки и видео. Това става чрез използването на решения с изкуствен интелект (AI), за добавянето например на хора, които изнасят реч или извършват дейност, които не са се състояли реално. Става дума за метод или технология наречена Deepfake, която използва техника задълбоко самообучение на алгоритмите.

В някои от по-популярните такива видеа сме виждали личности като Барак Обама, Марк Зукърбърг и Джон Сноу (героят от „Игра на Тронове“). Освен за забавление обаче, технологията изглежда се използва все повече и при кибератаки, за което сочи и новият доклад на VMware. Миналата година се отчита 13% ръст в атаките, при които се залага на Deepfake съдържание. Освен това 66% от експертите по киберсигурност, които са включени в проучването, споделят, че са забелязали поне по една подобна атака през изминалата година.

Deepfake технологията навлезе по-значително още през 2019 г, като оттогава има опасения свързани със създаването на фалшиво съдържание. Жертвите могат да бъдат включвани например в порнографско съдържание и изнудвани. И докато първоначалните клипове бяха сравнително лесни за разпознаване, технологията еволюира значително и вече е далеч по-убедителна.

Така например през март в социалните мрежи се появи клип с украинския президент Володимир Зеленски, в който той изглежда призовава войниците си да се предадат на руските сили. То беше опровергано сравнително бързо, но определено показва други потенциални опасности от фалшивите видеа.

Наскоро дори ФБР издаде предупреждение за това, че измамници са започнали да използват технологията при интервюта за отдалечена работа или работа от вкъщи в сферите на информационните технологии, програмирането и други софтуерни роли. Освен това престъпници са се опитали да използват откраднати лични данни, за да преминат през проверки за сигурност.

В доклада на VMware са интервюирани 125 експерта по киберсигурност и реакция при инциденти. Те посочват, че най-използваните методи за разпространение на атаки е чрез електронна поща, 78%. Това съвпада и с продължаващия ръст при фишинг атаките към корпоративни потребители именно чрез мейли. Хакерите се представят за други личности в опит да се сдобият с фирмена информация.

Според данните 60% от анкетираните споделят, че наблюдават цялостен ръст в кибератаките след старта на войната в Украйна. Голяма заплаха продължават да са и рансъмуеър атаките, като над половината от анкетираните са наблюдавали подобни заплахи през миналите 12 месеца.

Най-интересното е, че решението срещу Deepfake съдържанието може също да се корени в разработки с изкуствен интелект. Подобни технологии вече се използват за откриване на фалшиво съдържание, но те са по-ефективни за популярни личности, тъй като за тях има много и свободнодостъпно съдържание, от което да се обучават. Технологичните компании също се опитват да въведат системи, които разпознават изфабрикувани клипове. Алтернативен подход би бил чрез добавяне на воден знак към оригиналните продукции или дори залагането на блокчейн технологии.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !