Бил Гейтс: "Ерата на изкуствения интелект започна"

Стоян Ненов Последна промяна на 22 март 2023 в 14:46 1137 0

Bill Gates

Снимка World Economic Forum/Flickr

Бил Гейтс: "Ерата на изкуствения интелект започна"

През последните седмици темата за изкуствения интелект (AI) не слиза от заглавията на специализираните технологични издания. За AI изведнъж се заговори много активно след внезапния огромен интерес към ChatGPT на компанията OpenAI. И ентусиазмът не стихва, като дори става по-голям с все повече големи имена, които пускат свои проекти в сферата.

Разбира се, не липсват и критики, че еуфорията е твърде голяма. Но според Бил Гейтс тя е оправдана. В своя личен сайт Гейтс обяви, че ерата на AI вече е започнала.

„През живота си съм виждал две демонстрации на технологии, които съм сметнал за революционни“, пише Гейтс. Той описва, че първата такава е била през 1980 г., когато са му представили концепцията за графичен потребителски интерфейс. Той се превръща във визуализациите, които днес познаваме като Windows, Android и останалите операционни системи.

Втората подобна демонстрация е видял едва миналата година. Гейтс разказва, че още от 2016 г. поддържа връзка с компанията OpenAI и следи прогреса ѝ. В средата на миналата година е отправил предизвикателство към екипа: Да обучи изкуствен интелект, за да може да изкара успешно изпита по биология на Advanced Placement. Това е специализиран изпит, който съдържа по-сложни от обичайното въпроси и според Гейтс комбинира както факти, така и критично мислене.

„Очаквах, че това предизвикателство ще ги занимава следващите две-три години. Те обаче бяха готови за няколко месеца. През септември се срещнах с тях и гледах с изумление как задават на техния модел GPT 60 въпроса с няколко отговора от изпита и той отговори правилно на 59 от тях. След това написа прекрасни отговори на шест отворени въпроса от изпита. Имаше и външен експерт, който да оцени теста, като GPT получи най-високата възможна оценка“, пише Гейтс.

Гейтс казва, че се е вдъхновил от видяното и е започнал да мисли какво още може да постигне AI в следващите 5 до 10 години. “Развитието на AI е фундаментално като създаването на микропроцесора, персоналния компютър, Интернет и мобилния телефон. Той ще промени начина, по който хората работят, учат, пътуват, получават здравни грижи и комуникират едни с други. Цели индустрии ще се преориентират около него“, казва Гейтс.

Според него изкуственият интелект може да се използва за намаляване на неравенствата по света, за подобряване на грижите за здравето, за климата, образованието и т.н. Разбира се, Гейтс и неговата фондация вече планират активно да работят в тази сфера и в близките месеци ще обявят част от плановете си, допълва милиардерът.

Гейтс казва, че разбира притесненията на част от хората по адрес на AI. Според него това е нормални и се случва с всяка нова технология, която носи със себе си големи промени. Той коментира, че голяма част от техническите притеснения като „халюцинации“, допускане на фактологични грешки и други подобни недостатъци, могат да бъдат решени в рамките на две години „и дори много по-бързо“.

Техническите притеснения като злоупотреби с изкуствения интелект, използване на технологията за лоши цели и моралните казуси, са неща, които ще трябва да се адресират съвместно от бизнеса и институциите, казва Гейтс. Изработването и прилагането на регулации и рамки за финансиране ще са ключови за развитието на AI в правилна посока и приемането му от хората. Това включва и мерки за защита в случай, че някой алгоритъм излезе от контрол.

„Суперинтелигентният AI е в нашето бъдеще“, казва Гейтс. Той смята, че ако се спазват някои базови принципи като съвместната работа между институции и бизнеса, както и се работи по решаване на моралните казуси, с които AI се сблъсква, технологията ще може да развие своя потенциал в правилна посока и да е от полза за хората.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !