Алтернативата на Twitter, Threads няма да дебютира в ЕС

Павлин Луканов Последна промяна на 06 юли 2023 в 14:46 167 0

Instagram Threads

Снимка Meta

Алтернативата на Twitter, Threads няма да дебютира в ЕС

Тази седмица стана ясно, че Meta ще пусне ново приложение, което ще е директен конкурент на Twitter. Става дума за Threads, чиито дебют се очаква на 6 юли. Ако се радвате за възможността да използвате алтернативната платформа, която ще е обвързана с Instagram, то имаме неприятни новини за вас.

Threads няма да се появи в Ирландия или ЕС в обозримо бъдеще. Приложението ще е налично в САЩ и Обединеното Кралство, а от Комисията за защита на данните за Ирландия, която е и водеща за ЕС, споделят, че са във връзка с Meta относно новата услуга, но тя няма да се появи в страните от блока, поне на този етап.

Приложението е създадено за извличане на данни от Instagram, включително поведенчески и свързани с реклама. В САЩ от платформата споделят на потребителите, че ще събират разнообразие от лични данни, включително здравни, финансови, за браузинг, местоположение, покупки, контакти, история на търсене и др.

В ЕС ирландският регулатор вече забрани пускането от Meta на услуги за реклами в Whatsapp, за които се изискват потребителски данни от Facebook или Instagram. Това обаче не е проблем в САЩ, където законите за защита на личните данни не са толкова добри. Засега няма официален отговор от Meta, като не е ясно кога и дали изобщо Threads ще достигне до ЕС.

Интересно е да се отбележи, че институциите не са имали активна роля за блокирането на платформата, а по-скоро Meta не са я подготвили за пускане на континента. В случая на Обединеното Кралство, там не важат законите на ЕС в областта на защитата на личните данни.

Иначе Meta се възползва максимално от промените, които карат много потребители на Twitter да търсят алтернативи. Последната такава е от изминалия уикенд когато Илон Мъск обяви ограничения в броя публикации, които потребителите могат да четат на дневна база. Това се отдава на практиките за извличане на данни от външни компании чрез ботове. Освен това Twitter обяви, че TweetDeck е следващата услуга, която ще е достъпна само за абонати/верифицирани потребители. Друго ограничение е спиране на възможността за разглеждане на публикации без регистрация.

Threads представлява текстово базирана версия на Instagram, като ще има поток от публикации, в които ще могат да се завързват нишки от разговори. Приложението позволява на потребителите да следват същите акаунти, които и в Instagram, като ще се изисква и логване през профил в тази социална мрежа.

Иначе сайтът на Threads вече е активен с брояч показващ времето преди дебюта, но това не се визуализира при посещаване от България например. Страницата има дизайн наподобяващ на Instagram, но и нови елементи. Очаква се, че софтуерът ще може да се свързва с други децентрализирани услуги като например Mastodon.

Новината, че услугата няма да се появи в ЕС е доста неприятна за потребителите, които биха искали ефективна алтернатива на Twitter. Все пак дебютът и в бъдеще не е изключен, като се надяваме това да стане скоро, а не в по-дългосрочен план.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !