Най-важните разлики между изкуствените интелекти Microsoft Copilot и Copilot Pro

Стефан Николов Последна промяна на 13 юни 2024 в 16:40 641 0

Copilot

Снимка Microsoft

Най-важните разлики между изкуствените интелекти Microsoft Copilot и Copilot Pro

Microsoft до голяма степен рекламира своя чатбот с изкуствен интелект Copilot като безплатен за използване AI продукт. Можете да изтеглите приложението, да извикате чатбота в ОС Windows 11 или да използвате уеб сайта на Copilot, за да правите всички неща, които очаквате да правите с помощта на изкуствения интелект. Но ако искате повече функции, има платена версия на AI на Microsoft и това е Copilot Pro. Версията Pro струва 20 долара на месец, което е много пари в сравнение с, да кажем, 0 долара.

Приликите

Безплатната версия на Copilot е изненадващо богата на функции за услуга, която предлага и допълнителен абонамент в размер на $20 на месец. Независимо дали плащате или не, Microsoft предлага Copilot като уеб приложение, мобилно приложение и като услуга във Windows, Bing и Microsoft Edge. (Този единствен избор на браузър не би трябвало да ни изненадва, тъй като това все пак е продукт на Microsoft).

Може би най-характерната особеност на Copilot free е достъпът до GPT-4 Turbo, вторият най-нов модел на OpenAI след GPT-4o. Достатъчно е да въведете Use GPT-4 преди да започнете да чатите с бота, за да можете да използвате по-новия модел на AI на OpenAI, а не по-стария GPT-3.5. Това е същият модел, който получавате с Copilot Pro, но тук има някои ограничения, на които ще се спрем по-късно.

Copilot free и Pro имат и поддръжка на плъгини. Можете да мислите за плъгините на Copilot като за нещо подобно на разширенията за браузърите, тъй като те ви дават възможност да добавяте функционалност на трети страни към чатбота, която иначе не би била налична по подразбиране. Така например можете да използвате плъгина OpenTable, за да попитате Copilot за ресторантите във вашия квартал и да получите линковете за резервация. Ако си платите за професионалната версия на Copilot, това няма да подобри именно тази функционалност, тъй като зад платената версия не са скрити допълнителни плъгини: Има все същите осем опции, независимо от вашия тарифен план.

Получавате и същите инструменти за генериране на изкуство с помощта на изкуствен интелект: И двете платформи идват с достъп до DALL-E 3, така че можете да поискате от Copilot да ви направи изображение, независимо дали плащате за него или не. Можете също така да използвате безплатно Microsoft Designer - програмата за AI изкуство, която може да генерира изображения, шаблони за социалните мрежи и стикери за съобщенията, а също така предлага и леко AI редактиране на снимки.

Какво повече ви дава Copilot Pro

Едно от най-големите предимства на Copilot Pro е приоритетният достъп до GPT-4 Turbo. Както вече споменахме, всички потребители на Copilot имат достъп до GPT-4 Turbo, но по време на „пиковите моменти на използване“ Microsoft ще прехвърли безплатните потребители към по-бавния GPT модел. По ирония на съдбата може да не усетите, че вашите $20 влияят на скоростта на Copilot, тъй като безплатната версия също може да използва GPT-4 Turbo. Но когато търсенето е голямо и безплатните потребители са свалени до GPT-3.5, вашите 20 долара ви държат фиксирани в модела с по-висока производителност.

Друга пречка, която безплатният Copilot налага, са ограничените лимити за генериране на AI изкуство: Microsoft ви дава 15 безплатни кредита, което на практика означава, че получавате 15 заявки на ден, преди да бъдете блокирани. Ако платите за Pro, получавате 100 от тези така наречени кредита на ден, така че можете да заявите 85 генерирания повече, отколкото безплатните потребители. Това е доста голямо количество изкуство (аз лично не мога да си представя, че ми се налага да генерирам по 15 произведения на ден, да не говорим за 100), но ако генерирането на изкуство с помощта на изкуствен интелект е от голямо значение за вас, може би ще намерите смисъл в това.

Според изданието LifeHacker, ключовият плюс на Copilot Pro е интеграцията с Microsoft 365: Ако платите за Pro, можете да използвате Copilot във Word, Powerpoint, Excel и OneNote. Copilot е достъпен както като чатбот, който ви позволява да задавате въпроси и да правите заявки въз основа на това, което се случва в приложението, но също така има и собствени генеративни функции, разположени в тези програми.

Важна забележка: ако имате абонамент за Microsoft 365, можете да използвате Copilot както в уеб, така и в десктоп версиите на тези приложения. Ако обаче платите само за Copilot Pro, ще имате достъп само до уеб приложенията.

И накрая, Copilot Pro отваря вратата и за Copilot GPT, които са специализирани версии на чатбота, предназначени да изпълняват каквато специализирана задача пожелаете. Можете да създадете GPT, който се фокусира върху обучението на потребителите по определена тема, помага ви да планирате и приготвяте храна или генерира лога за компании. Ако имате Pro, можете да започнете изграждането на GPT от Chat > Copilot GPTs > See all Copilot GPTs > Create a new Copilot GPT. Тук Copilot ви превежда през процеса на създаване, задавайки ви въпроси за това какво искате да прави този GPT и ви съветва как най-добре да настроите новия GPT, така че да работи както вие искате.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !