Google прекръсти Bard на Gemini и пусна платен абонамент

Стоян Ненов Последна промяна на 09 февруари 2024 в 11:45 811 0

Gemini

Снимка Google

Google Gemini

Чат ботът Bard на Google навършва една година и компанията реши да отбележи повода, като… смени името му. Bard вече ще се казва Gemini, обяви Google.

„Мисията на Bard е да ви даде директен достъп до нашите AI модели и Gemini представлява фамилията от нашите най-добри модели. За да отразим това, Bard вече ще се казва Gemini“, съобщава компанията.

Това е съвсем логична стъпка, особено като се има предвид, че Gemini така или иначе е внедрен в Bard. Gemini има няколко версии, като Bard използва Gemini Pro 1.0, който е достъпен на над 40 езика в над 230 държави и територии.

Google представя и Gemini Advanced. Това е нова функция, чрез която потребителите ще могат да използват и новия Gemini Ultra 1.0 – най-мощният модел на Gemini, който трябва да конкурира GPT-4 на OpenAI.

Gemini Advanced ще позволява воденето на по-дълги разговори, с повече контекст и детайли. Ще има и повече способности, включително да пише по-дълъг и по-сложен програмен код. Gemini Advanced ще влиза в ролята и на личен учител, като ще дава по-подробни инструкции и дори може да създава тестове и контролни и да води дискусии. Ще има подобрения и във възможностите за генериране на съдържание на базата на актуални тенденции, които открива в мрежата.

И докато стандартният Gemini ще бъде безплатен, Gemini Advanced ще изисква платен абонамент. Той ще струва 20 долара на месечно с два месеца безплатен пробен период. В него се включват и всички услуги от Google One Premium, включително 2ТВ облачно пространство. Google казва, че абонаментът скоро ще предлага и внедряване на Gemini в Gmail, Google Docs и т.н. Освен това ще има и достъп до всички услуги от Duet AI, които също се преименуват просто като Gemini.

Освен това Google пуска и самостоятелно приложение за Android, чрез което Gemini ще може да се използва и на мобилни устройства. Потребителите дори ще могат да използват приложението като заместител на Google Assistant. То дори ще отговаря и на гласовите команди Hey Google. Компанията казва, че много от функциите на Google Assistant ще да достъпни през Gemini, включително набиране на телефонни номера, управление на умни устройства и т.н., като с времето ще се добавят и още възможности. Очевидно е, че планът на Google е постепенно да влее Assistant в Gemini.

В iOS ситуацията ще е малко по-различна. Заради ограниченията на платформата, Google не предлага Assistant за нея. Няма да има и самостоятелно приложение на Gemini. Вместо това, Gemini ще бъде внедрен в стандартното приложение на Google за iOS. Потребителите ще видят нов бутон, чрез който могат да избират дали да използват стандартната търсачка или функциите на Gemini.

Gemini за Android и iOS тръгва първо в САЩ и на английски още сега. От следващата седмица ще бъде достъпен на английски, японски и корейски в още няколко държави. А след това Google планира постепенно разширяване на достъпа за все повече държави през следващите седмици.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !