Срокът за кандидатстване за космическия лагер Space Camp Turkey се удължава

Тази година ще бъдат разпределени над 40 стипендии за български ученици

Offnews Последна промяна на 12 януари 2023 в 19:15 1136 0

Space Camp Turkey

Снимка ЦТО

Space Camp Turkey

Центърът за творческо обучение удължава кандидатстването за новото издание на космическия лагер Space Camp Turkey до 5 февруари 2023 година. В конкурса могат да участват ученици на възраст между 11 и 15 години. За 2023 година квотата за български участници е 200 деца и младежи, а кандидатурите се изпращат чрез онлайн формуляр.

Темите в конкурса за 2023 година са:

1. Представи си, че си главен готвач на космически кораб след 100 години. Какво е менюто днес и защо?
2. Представи си, че Земята има космически щит. От какво и как ще ни предпазва той?
3. Как изследването на космоса събира и разделя хората?

Младежите имат правото да изберат с коя от трите теми да участват, както и в какъв формат да представят идеите си - писмен или видео. Творбите могат да бъдат на български или на английски език.

Творбите се оценяват от специално подбрано жури от професионалисти с богат опит в областта на науката, технологиите и иновациите, както и възпитаници и медалисти на програмата. С всички изисквания към писмените и видео творбите можете да се запознаете на сайта spacecamp.cct.bg.

С помощта на спонсорите на програмата и общините – партньори, Центърът за творческо обучение ще осигури над 40 стипендии за най-отличилите се в конкурса деца и младежи.

Space Camp Turkey в Измир, Турция e един от двата космически центъра за обучение в света, създадени по модел на НАСА и единственият функциониращ учебно-тренировъчен лагер за Европа, Азия и Близкия Изток.

Програмата на центъра е с продължителност една седмица и се провежда изцяло на английски език от специално подготвени обучители и специалисти. Занятията в лагера включват реални тренажори и симулатори на живота и работата в Космоса. Участниците обличат скафандри, докосват се до истински тренажори за подготовка на астронавти, изпробват движенията в безтегловна среда, упражняват се в предната палуба на совалка, проектират колония на Марс. В рамките на обучението те научават много за подготовката на астронавтите - физическа, интелектуална и психическа. Чрез интерактивни симулации младежите развиват умения за работа в екип, подобряват комуникацията помежду си и възпитават лидерски качества в себе си в динамична и забавна среда.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !