Децата в три детски градини в България ще се обучават пилотно по STEM и роботика

Offnews Последна промяна на 13 април 2022 в 11:22 750 0

IMG_9604

Български детски градини ще въведат пилотен проект за обучение в сферата на роботиката и точните науки (т.нар. STEM – Science, Technology, Engineering, Mathematics). Проектът се нарича FIRST® LEGO® League Discover и е по образователна програма, насочена към деца от 4 до 6 годишна възраст. Той се осъществява от Центъра за творческо обучение като всяка година темите са различни, а тази година темата на програмата e „CARGO CONNECT/Транспорт и доставки”.

Целта на програмата е да разпали любопитството на децата, да подпомогне тяхното холистично развитие, уменията им за критично мислене, кодиране и проектиране чрез забавно практическо обучение по STEM и роботика с помощта на LEGO® DUPLO® тухлички. Сред целите са също: стимулиране на откривателството, приобщаването, иновациите, работата в екип и забавлението при работата с най-малките.

Програмата включва едно въвеждащо занимание, десет тематични работилници и по желание на участващите детски градини, едно финално събитие, на което децата да споделят резултатите от своите преживявания. Децата работят в екипи с комплекта LEGO® Education STEAM Park, както и специални комплекти FLL Discover и допълнителни материали от Център за творческо обучение.

В проекта участват три детски градини – ДГ 10 „Чебурашка” от София, ДГ „Детелина” от Русе и ДГ „Звездица”, също от Русе. В рамките на поредица от занимания, децата ще обсъждат, проектират и изграждат тематични модели, работейки в екипи и решавайки различни предизвикателства от реалния живот, например как да се пренасят пратки, как те се сортират и как после транспортират по целия свят.

Център за творческо обучение е официален партньор на LEGO® Education в България. Мисия на Центъра е подобряване на цялостната образователна среда в България чрез смислено използване на технологиите в образованието, развиване на ключови компетентности, иновативни програми за обучение на учители и младежки инициативи и проекти.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !