Заради дефицита на чипове Чехия ще произведе 250 хиляди автомобила по-малко

Offnews Последна промяна на 18 октомври 2021 в 17:21 209 0

cars-1536x1024

Чехия е един от най-големите производители на моделите на автомобилните гиганти от Европейския съюз и Азия. Но въпреки това, към края на тази година се очаква сериозен спад в производството. Auto Industry Association (AutoSAP) съобщи, че заради глобалния дефицит за чипове, приходите от продажбите в автомобилния сектор през 2021-ва година ще бъдат с 9,4 милиарда щ. долара по-малки в сравнение с очакваните планирани показатели.

AutoSAP допълва, че само за месец септември тази година производството на пътнически автомобили е намаляло с 53,1% в сравнение със същия месец на миналата година, като произведените автомобили са само 56 157. Дефицитът на необходимите за автомобилостроенето чипове възникна заради разразилата се COVID-19 пандемия миналата година, а сега започна дори да се задълбочава. Асоциацията призова правителството да реактивира програмата за помощ, която бе стартирана през 2020 година с цел изплащане на възнагражденията на бездействащите по време на локдауните работници.

Интересно е, че производството на автомобили за периода от януари до септември тази година е нараснал с 2,9% до 831 653 бройки, но още през месец август на производството са започнали да оказват влияние външни фактори, включително недостига на чипове. Септемврийските показатели потвърдиха образувалият се негативен тренд.

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !