SoftBank е готова още тази седмица да подпише излизането на ARM на фондовата борса

Стефан Николов Последна промяна на 13 април 2023 в 11:39 1258 0

ARM Processor

Снимка ARM

SoftBank е готова още тази седмица да подпише излизането на ARM на фондовата борса

Милиардерът Масайоши Сон от SoftBank предприема първата официална стъпка за започване на първичното публично предлагане (IPO) на британската ARM на Нюйоркската фондова борса.

Financial Times съобщи, че ръководителят на SoftBank Масайоши Сон ще подпише тази седмица споразумение с Nasdaq за листването на компанията ARM за проектиране на ARM чиповете, които към днешен ден се използват в на практика всички мобилни устройства, а вече и в десктоп компютрите и сървърите. Ако това наистина се случи тази седмица, можем да очакваме началото на това грандиозно IPO на ARM да започне още тази есен.

Според тази информация, този понеделник японската инвестиционна група и нюйоркската борса са постигнали предварително споразумение относно предложеното листване на ARM на борсата, като се очаква Сон официално да подпише документа до края на тази седмица. Засега SoftBank и ARM отказват коментар.

Сон наскоро се оттегли от управлението на другите инвестиционни дейности на SoftBank, за да се фокусира върху промяната и излизането на ARM на борсата.
Дългосрочните притежатели на акции на SoftBank в САЩ, Япония и Обединеното кралство казват, че продължават да изпитват затруднения с оценката на ARM, която SoftBank купи за 24.3 млрд. паунда през 2016 г.

Днес ситуацията е съвсем друга. Инвеститорите заявиха, че като се има предвид колко е трудно да се сравни ARM с която и да е друга компания и дали Сон вече е открил формулата, която да направи компанията по-печеливша, то реалистичната пазарна оценка на ARM може да варира в широки граници – от 30 млрд. долара до 70 млрд. долара.

Преди време хора, приближени до SoftBank, посочиха Goldman Sachs, JPMorgan и Mizuho Securities като тези, които вероятно ще бъдат избрани да управляват процеса на IPO, въпреки че се очаква окончателният списък да включва и други световни инвестиционни банки.

Запознати със споразумението с Nasdaq заявиха, че предложението в този му вид не предвижда двойното листване на ARM и на друга фондова борса. Усилията на Лондон да осигури двойно или вторично листване на ARM включваха пряка намеса от страна на най-високите етажи на правителството на Обединеното кралство, включително министър-председателя Риши Сунак.

Успехът на първичното публично предлагане ще бъде от решаващо значение за SoftBank, тъй като финансовите анализатори очакват групата да отбележи две поредни години на загуба, след като представи своите финансови резултати, което трябва да стане през следващия месец.

Банковият конгломерат SoftBank е с твърде висока степен на задлъжнялост и за да укрепи своя баланс започна да продава акции, но неговия дял във вид на технологични инвестиции започна да се обезценява на фона на глобалния технологичен спад и растящите лихвени проценти.

Преди началото на първичното публично предлагане акциите на ARM Сон се съсредоточва върху обновяването на бизнес модела на ARM, за да увеличи печалбите на тази световно известна британска компания. Напълно е възможно цената на ARM чиповете да нарасне изведнъж, което ще бъде най-голямата в историята на ARM промяна в нейната бизнес стратегия.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !