След 74 години, Toshiba слиза от борсата в Токио

Стефан Николов Последна промяна на 22 декември 2023 в 11:10 1431 0

Toshiba

Снимка wen_xiao/Unsplash

След 74 години, Toshiba слиза от борсата в Токио

В сряда бяхме свидетели на едно историческо събитие. След 74 години Toshiba слиза от фондовата борса на Токио, като това идва в резултат на десетилетие изпълнено с възход и скандал, който доведе до падението на един от най-големите японски брандове. В крайна сметка се стигна и до изкупуване на акции, но и голяма несигурност за бъдещето.

Конгломератът отново става частна собственост, като преминава в ръцете на група инвеститори ръководени от Japan Industrial Partners(JIP), но включваща още компании за финансови и други услуги като Orix, Chubu Electric Power и производителят на чипове Rohm.

Придобиването е на стойност 14 млрд. долара (25 млрд. лв.) и приключва продължителен период на битки с чуждестранни инвеститори, които доведоха до парализиране на дейностите на компанията. Toshiba има множество дейности, включително производство на батерии, чипове, оборудване за ядрени централи и дори за защита.

Компанията вече може да предприеме значителна стъпка към ново бъдеще с новия си собственик, споделят в изявление от бранда. От там добавят още, че ще са благодарни за продължително разбиране и подкрепа от акционерите. Във вторник, последния ден от наличието им на борсата, акциите на компанията се търгуваха за 4590 йени (57 лв.), което беше с 0.1% по-ниско спрямо предходния ден.

Засега няма яснота в каква форма ще излезе компанията след тези промени, като ще продължи да е под ръководството на досегашния си Главен изпълнителен директор, Таро Шимада. Очакванията са, че фокусът ще е върху по-високите маржини от дигитални услуги. Подкрепата от JIP за Шимада промени и предходния план за партньорство с подкрепен от държавата фонд. Според някои анализатори по-добра опция би било разделянето на компанията.

Затрудненията на Toshiba се отдават основно на комбинация от лоши стратегически решения и късмет. Надеждата е, че чрез диверсифициране и човешкия си талант компанията може да се възстанови и да постигне пълния си потенциал. Междувременно японското правителство възнамерява да следи изкъсо ситуацията, тъй като Toshiba има около 106 000 служители и някои от дейностите ѝ са критични за националната сигурност.

Компанията вече предприема някои нови стъпки като си партнира с Rohm за инвестиции от 2.7 млрд. долара в производствени съоръжения за чипове. Предстои да видим дали ще има и преструктуриране, което може да засегне работната сила на компанията. Имайки предвид ключовото ѝ значение за страната, при всички положения Toshiba няма да потъне.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !