САЩ с нови ограничения за инвестиции в технологичния сектор на Китай

Павлин Луканов Последна промяна на 10 август 2023 в 14:46 300 0

China US

Снимка Karolina Grabowska/Pexels

САЩ с нови ограничения за инвестиции в технологичния сектор на Китай

В сряда президентът на САЩ, Джо Байдън, подписа изпълнителна заповед, с която се цели ограничаването на американските инвестиции и опит към китайски компании. Този ход се предприема срещу възможното разширяване на военните възможности на Китай.

Заповедта има сравнително ограничени обхват и влиза в сила догодина като се възприема по-скоро като сигнал към страната. Това се случва въпреки привидното затопляне в дипломатическите отношения в последно време между САЩ и Китай. Реакцията от страна на страната не закъсня, като отново се заявява, че САЩ политизира технологиите и ги използва като инструмент в името на националната сигурност.

От друга страна ястребите в Конгреса на САЩ заявяват, че предложението, което изключва биотехнологии и енергетика, не е достатъчно строго. Иначе в заповедта се посочва, че бързото развитие в областите на полупроводниковите продукти и микроелектрониката, квантовите информационни технологии и Изкуствения интелект, значително увеличават способностите на Китай да заплашва националната сигурност на САЩ.

Засегнати са възможностите за блокиране на американски инвестиции в сектори за ИИ системи създадени за военни или разузнавателни дели, софтуер за автоматизиране дизайна на чипове и квантови технологии, които могат да компрометират криптиране. Предлага се изискване от управляващите американски рискови и други инвеститори да известяват държавата за намеренията си за инвестиции в посочените сектори.

Заповедта обаче е само начало на целия процес, като ще са необходими месеци преди мерките да бъдат въведени. Междувременно се водиха и разгорещени дебати относно обхвата на ограниченията. Иначе забраната за инвестиции в китайския технологичен сектор не са безпрецедентни. Така например Президентът Тръмп издаде заповед, с която забрани американските инвестиции в няколко десетки китайски компании, които бяха обвинени във връзки с армията.

Иначе анализатори посочват, че подобен тип ограничения вече имат минимално влияние, тъй като американските инвестиции в Китай вече намаляха значително заради обтегнатите отношение между страните. Така например рисковите капиталови инвестиции през 2022 г. са били едва 1.3 млрд. долара спрямо 14.4 млрд. през 2018 г. На фона на това Китай не усеща капиталови липси, поне засега. Проблемът за страната е липсата на достъп до нови технологии и ноу-хау. По второто направление Китай се опитва да добие опит чрез съвместни съвместни дружества.

САЩ търси подкрепа за подобни мерки и от съюзниците си, като такива обмислят Обединеното Кралство и Германия. До края на годината и ЕС ще изготви нови правила за инвестиции.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !