САЩ с нова вълна от санкции срещу Китай при производството на чипове

Стефан Николов Последна промяна на 10 октомври 2022 в 17:01 1188 0

Чипове

Снимка Laura Ockel/Unsplash

Силициеви чипове, илюстративна снимка

САЩ се опитват по всякакъв начин да спрат достъпа до най-модерните технологии за производство на чипове за Китай. Първо, забраниха на компаниите, които изграждат заводи в Щатите да правят това и в азиатската държава, ако искат да получат субсидии. След това директно забраниха износа на някои сървърни процесори, които имат повишени възможности за изкуствен интелект (AI).

В края на миналата седмица администрацията на американския президент Джо Байдън обяви нови ограничения в тази област, но този път директно в производството на полупроводници. Чрез тях бяха спрени доставките на съвременно оборудване за изграждането на чипове на 28 китайски компании. Според New York Times, тези санкции са наложени, за да се ограничи достъпа на Поднебесната до ключовите технологии, необходими в различните сектори на съвременната икономика.

Сред санкционираните са Megvii Technology, Dahua Technology и IFLYTEK, Sunway Microelectronics, Yitu Technologies и други, както и редица лаборатории и изследователски институти, свързани по някакъв начин с университетите и китайското правителство.

Според пазарните експерти, това са най-мащабните експортни мерки за изминалите 10 години, които са почти същите санкции, каквито бяха наложени на китайския технологичен гигант Huawei, но обхващат по-широка сфера.

The New York Times допълва, че новият пакет от ограничения показва стремежа на Съединените щати твърдо да контролират експорта на своите най-съвременни дигитални и полупроводникови технологии, които са необходими за военните и икономическите амбиции на Китай. По този начин осезателно ще се забави прогресът на китайските военни програми, в които суперкомпютрите се използват за моделиране на ядрени взривове с различна мощност, за създаването на модели на хиперзвукови оръжия и за изграждането на нови мрежови методи за наблюдение на опозиционно настроените китайци и на малцинствата.

От днес компаниите вече нямат право да доставят на Китай съвременни компютърни чипове и оборудване за производството на чипове, освен ако не получат специален лиценз, като се казва, че всяка една молба от подобен род ще се разглежда индивидуално. Но е голяма вероятността да стане като с Huawei и почти всички молби да получат отказ.

Новите санкции се очаква да нанесат известна вреда и на южнокорейските производители на най-съвременни чипове Samsung Electronics Co Ltd и SK Hynix Inc. Да напомним, че Samsung има два завода в Китай, а Hynix купи от Intel китайския бизнес за производството на NAND флаш памет.

Новите мерки са наложени в изключително чувствителен за Пекин момент. На 16 октомври е обявена една от най-големите политически срещи на китайските лидери, на която се очаква Си Дзинпин да си осигури трети мандат, след което би станал най-дълго управлявалият Китай лидер след Мао Дзедун.

Китайското правителство инвестира огромни суми в изграждането на своя собствена полупроводникова индустрия, но засега изостава от Съединените щати, Тайван и Южна Корея в производството на съвременни чипове. В сферата на изкуствения интелект Поднебесната вече догони САЩ и съвсем скоро навярно ще ги изпревари. Но AI технологиите се базират именно на най-съвременните специализирани чипове, които Китай поне засега не умее да произвежда и ги внася.

Може би най-важното е, че администрацията на Байдън наложи и много широки международни ограничения, които забраняват на предприятията от целия свят да продават чипове, които могат да се използват за създаването на китайски суперкомпютри и съвременни AI системи. Забраната важи за всички чипове, машини, компютърна техника и всичко друго, в което се използват американски технологии. Съвсем същият подход бе използван срещу Huawei от бившия президент Тръмп, след което тази китайска компания спря да произвеждат своите станали така популярни флагмански смартфони.

Да добавим, че новите ограничения бяха въведени веднага след китайските военни учения, които имаха за цел да сплашат Тайван, както и след като се появи информация, че Китай изнася за Русия електроника, електрически уреди и автомобили, след руската инвазия в Украйна. Именно тези събития са основните аргументи за налагането на новите санкции срещу Китай.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !