САЩ обмислят нови ограничения върху износа на AI чипове за Китай

Ограниченията идват на фона на опасенията, че Китай би могъл да използва чиповете с изкуствен интелект на Nvidia и други компании за разработване на оръжия и кибератаки.

Стефан Николов Последна промяна на 29 юни 2023 в 13:26 296 0

white house

Снимка Jacob Morch/Pexels

САЩ обмислят нови ограничения върху износа на AI чипове за Китай

Аминистрацията на американския президент Джо Байдън обмисля нови ограничения върху износа на чипове за алгоритмите с изкуствен интелект (AI) за Китай, тъй като се засилва безпокойството относно мощта на технологията в ръцете на съперниците на САЩ. Това пише Wall Street Journal.

Министерството на търговията може още в началото на следващия месец да предприеме действия за спиране на доставките на SoC, произведени от Nvidia и от други производители на специализирани чипове, за клиентите от Китай и други проблемни държави, без предварително издаден лиценз.

Според тази информация тези мерки ще бъдат част от окончателните правила, с които се систематизират и разширяват мерките за контрол на износа, обявени през месец октомври миналата година.

Този ход може допълнително да ограничи способността на Китай да развива своите умения в областта на изкуствения интелект след наложените през миналата година ограничения, които прекратиха достъпа до най-модерните чипове за изкуствен интелект, произведени от Nvidia и Advanced Micro Devices.

Nvidia отговори на този ход, като създаде версия на своите чипове за изкуствен интелект специално за китайския пазар, с името A800, която е под праговете за производителност, определени от Министерството на търговията. Този чип замени A100, който широко се използва в дата центровете за извършване на AI обработки.

Според запознати новите ограничения, които се разглеждат от министерството, ще забранят продажбата дори на чиповете A800 без специално разрешително - лиценз.

Администрацията обмисля също така да ограничи отдаването под наем на облачни услуги на китайските AI компании, които са използвали подобни споразумения, за да заобиколят забраните за износ на авангардните чипове, твърдят някои от експертите, запознати с обсъжданията.

Времето за въвеждане на тези нови правила все още не е определено, тъй като производителите на чипове продължават да настояват администрацията да се откаже от новите ограничения или поне да ги облекчи. Очакванията са администрацията да изчака посещението на министъра на финансите Джанет Йелън в Китай, насрочена за началото на юли, за да не разгневи Пекин.

Дебатите са следствие от възхода на т.нар. генеративни инструменти за изкуствен интелект, като ChatGPT на OpenAI, който се превърна в културен феномен едва след въвеждането на първия пакет от ограничения миналата година.

Официалните лица и политиците в САЩ все по-често разглеждат изкуствения интелект през призмата на националната сигурност. Оръжията, снабдени с AI, биха могли да дадат на съперниците на САЩ предимство на бойното поле, а AI инструментите биха могли да се използват за създаване на химически оръжия или за генериране на злонамерен компютърен код.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !