Пазарът за IT хардуер в България забавя ръста си през 2022 г.

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 14 март 2023 в 14:21 394 0

PC Store

Снимка Jason Leung/Unsplash

Пазарът за IT хардуер в България забавя ръста си през 2022 г.

Пазарът за IT хардуер в България забавя ръста си през 2022 г. Това показват част от данните на агенцията за анализи CBN Pannoff, Stoytcheff & Co. Според тях вносът съставлява 1.23 млрд. евро, като лекия ръст се компенсира от по-силния износ на техника. Данните за последното не са предоставени от агенцията, като само се споменава, че се достига исторически връх през 2022 г. с ръст от 82 млн. евро спрямо обемите от предходната година. CBN Pannoff, Soytcheff & Co разглеждат общо 14 линии от продукти ориентирани в хардуерния IT сектор.

Забавянето на ръста идва донякъде очаквано предвид глобалната тенденция за по-слаби доставки на технологични продукти. По-големите сегменти като продажбите на PC, смартфони, таблети и др. отчитат спадове, а някои и по-силно свиване в световен мащаб. Част от причините за това са рекордната 2021 г., която е такава и за българския пазар. Сред другите фактори са инфлацията и цялостната геополитическа и икономическа обстановка.

Тенденциите в България могат да се проследят и сравнявят спрямо двете най-големи сегмента – на PC компютрите и смартфоните. След рекордната 2021 г., лаптопите и таблетите отчетоха исторически срив в бройките през изминалата година. При смартфоните имаме спад за трета поредна година, като е достигнат шестгодишно дъно. В същия момент, като парични обеми е отчетен рекорд, а средната цена на устройство се увеличава с над 80 долара спрямо референтната 2017 г.

От 14 хардуерни сегмента в изследването на CBN, UPS системите са едноличен лидер по ръст на продажбите на вътрешния пазар. Следват принтерите, чийто продажби в години на избори винаги са отбелязвали ръст, при това без да има значение за начина на гласуване – чрез машина или хартиени бюлетини. На трето място отбелязваме ръста на комуникационния хардуер, което е логично предвид модернизацията на операторите към 5G мрежи.

С отчетени негативни стойност освен пазара на преносими компютри остана и този за твърди дискове (HDD) и MSS хардуера, което е истинска изненада, на фона на отличния ръст на пазара на флаш памети.

От агенцията коментират и някои от потенциалните рискове за България от гледна точка на IT хардуера. Исторически погледнато, най-сериозните предизвикателства са свързани основно с грешно планиране на продажбите, което може да доведе до ценови абсурди, преразпределяне на пазара или загуба на капитал.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !