Основателят на Huawei предупреди, че следващото десетилетие ще е „болезнено“

Стоян Ненов Последна промяна на 26 август 2022 в 18:41 2492 0

Рен Женгфей

Снимка Huawei

Рен Женгфей, основател на Huawei

Основателят на Huawei Рен Женгфей е изпратил предупреждение към служителите на компанията, в което им казва, че предстои „болезнено“ десетилетие. Части от писмото бяха разпространени в интернет от световни медии, включително и от Guardian.

Рен обръща внимание на сложната икономическа ситуация по света и негативните нагласи за рецесия, която ще последва високата инфлация. „Студът ще бъде усетен от всички“, пише Рен и отбелязва, че основна задача за Huawei ще е да смени краткосрочните си приоритети, за да оцелее през трудния период.

„Следващото десетилетие ще е много болезнен исторически период, тъй като световната икономика продължава да спада… Huawei трябва да намали прекалено оптимистичните си очаквания за бъдещето и поне до 2023 г. или дори 2025 г. трябва да направим оцеляването най-важният приоритет и не просто да оцелеем, а да оцелеем с качество“, допълва той.

Като проблеми Рен посочва пандемията, войната в Украйна, „продължаващата блокада“ на САЩ за някои китайски компании (сред които е и Huawei). Китайската икономика също започва да изпитва трудности. Очаква се, че тя няма да постигне прогнозирания ръст от 5.5% тази година. Вместо това МВФ понижи прогнозата до 3.3%, която е най-ниският ръст за китайската икономика от четири десетилетия насам.

Huawei често е представяна като най-голямата китайска компания. Тя отчете спад на приходите от 14% за първото тримесечие на годината. Нетната печалба се сви до 4.3% от 11.1% преди година.

Сега обаче ситуацията е коренно различна, отбелязва Рен. „В миналото всички приемахме идеята за глобализация и искаме да служим на човечеството, но какъв е нашият идеал сега?“

Според него приоритетите на света са се променили. „Сега трябва да оцеляваме и да изкарваме малко пари където можем. От тази гледна точка трябва да пренастроим пазарната структура и да изучим какво можем да правим и какво трябва да изоставим“, допълва той.

Писмото на Рен стана много популярно в Китай. За няколко часа е било споделено и дискутирано в местните социални мрежи от над 100 млн. потребители. Мнозина се притесняват, че ако Huawei очаква трудности, това ще е знак за още по-сериозни проблеми за малките компании.

Рен обръща внимание и на това: „Бизнесите, които не могат да генерират стойност и печалба през следващите няколко години, трябва да бъдат свити или закрити. Трябва бързо да премахнем ненужното и всеки излишен персонал трябва да бъде адаптиран към тази прогноза“.

Huawei не е коментирала разпространеното писмо. Fortune отбелязва, че през 2018 г. китайският гигант беше в своя пик. Компанията работеше в над 170 държави и беше на път да се превърне в ключов световен производител не само на смартфони, но и на множество други устройства, включително мрежово оборудване.

През 2019 г. обаче тогавашният американски президент Доналд Тръмп сложи Huawei в забранителен списък, който не позволява на американски фирми да търгуват с нея. Други държави също ограничиха отношенията си с Huawei заради солидарност или политически натиск. Компанията изпитваше трудности заради това, но успя да пренасочи основната част от бизнеса си в други региони и да задържи сравнително добри приходи.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !