Китайската енергийна криза може да доведе до дефицит на компютърната техника за Коледа

Offnews Последна промяна на 29 септември 2021 в 17:27 313 0

China’s Electricity Crunch

Внезапно разразилата се в Китай енергийна криза се превърна в още един мощен удар върху пазара за електроника и компютърна техника, понеже заводите на най-големите китайски производители сега са принудени да икономисват електрическа енергия и съответно, да ограничават производството на своята продукция. Заедно с огромния дефицит за полупроводникови компоненти това може да доведе до тотален недостиг на електронни стоки в настъпващия празничен сезон и да предизвика поредното повишаване на цените.

Всичко започна в края на миналата седмица, когато китайските власти задължиха всички потребители, включително и големите промишлени предприятия, да ограничат консумацията на електрическа енергия. За формална причина на всичко това бе обявено желанието на страната да постигне поставените цели за намаляване на вредните емисии. В този аспект вредното производство на електрическа енергия бе съкратено най-напред. Да напомним, че около 70% от електрическата енергия в Китай се генерира от въглищни електроцентрали, които замърсяват атмосферата повече от всички други обекти от подобен род.

 

Това обяснение съвсем не изглежда правдоподобно, понеже регулаторните органи винаги могат да отслабят предприети мерки и да избегнат възникването на подобна изключително опасна енергийна криза. Според пазарните анализатори, реалната причина на случващото се е недостигът на въглища. През изтеклата една година консумацията на електрическа енергия в Китай е нараснала с 14%, а добивът на въглища - едва с около 6%. Освен това в Поднебесната сега започва отоплителният сезон, което допълнително увеличава търсенето на въглища и на електрическа енергия. Ето защо, дори и правителството изцяло да отмени взетите мерки за намаляване на вредните емисии, електроенергията пак няма да стигне.

Китайските производители предупреждават, че тези твърде строги мерки за намаляване и съкращаване консумацията на електроенергия, ще намалят производството в трите най-големи промишлени центъра - Дзянсу, Чжецзян и Гуандун. В тези региони се произвежда почти една трета от брутния вътрешен продукт на страната.

Някои производители на електронни и компютърни продукти, работещи по предварително сключени договори, вече спряха или значително намалиха количеството на своята продукция. След тях бяха принудени временно да прекратят дейността си предприятията за опаковка и тестване на чиповете. Това са партньори на добре известните лидери на полупроводниковия пазар Intel, NVIDIA и Qualcomm.

Така например, един от най-големите производители на печатни платки - компанията Unimicron Technology заяви, че нейните дъщерни компании в Суджоу и Куншан в провинция Дзянсу трябва да спрат производството считано от 26-ти септември минимум до края на месеца.

Pegatron също няма откъде да вземе достатъчно електрическа енергия и се налага да намали своята продукция. Този компания е един от партньорите на Apple и един от най-големите производители на електронни и компютърни устройства, който работи по поръчка чрез предварително сключени договори. Компанията отбеляза, че е принудена на първо място да постави икономията на електрическа енергия в съответствие с изискванията на местните власти. Според китайските медии, които са запознати със ситуацията, компаниите, които сглобяват електронните устройства на Apple досега са избягвали рязкото намаляване на производството, но сега енергийната криза в Китай засегна и тях.

Съобщава се и за проблеми с доставката на различните материали, необходими за производството на електронните продукти. Производителят на полимерните подложки за чипове Chang Wah Technology съобщи, че е спрял производството и разпродава складовите си запаси. Дъщерната на Foxconn компания Chang Wah Technology, която доставя различни компоненти за Apple и Tesla и произвежда най-различни механични модули за потребителската електроника, също е спряла производство за периода от 26-ти до 30-ти септември. Засега производителите се надяват, че ще успеят по-късно да наваксат с помощта на нощни смени.

Китайската енергийна криза не е единственият негативен фактор, който може да доведе до нова вълна от дефицит за електроника и компютърна техника. Тя просто допълва натрупалите се досега стари проблеми. Както преди има огромни проблеми с логистиката, които възникнаха заради COVID-19 пандемията, понеже бяха затворени голям брой китайски пристанища. Дефицитът на полупроводникови компоненти се задълбочава, а на пазара се усеща недостиг на стандартни морски контейнери. Допълнително към това расте цената на различните ресурси.

В крайна сметка, точно за празниците, когато търсенето на електронни и компютърни устройства значително нарасне, се очаква задълбочаване на тази ситуация. Съчетаването на всички тези фактори може да предизвика още по-голям дефицит за електронна и компютърна продукция, което явно ще стане малко преди коледните празници. Това неизбежно ще доведе до ръст на цените и други неприятни празнични изненади.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !