Китай продължава да разработва все по-сложни чипове въпреки санкциите

Стоян Ненов Последна промяна на 12 февруари 2024 в 18:06 688 0

SMIC

Снимка SMIC

В основната на иновациите е китайският SMIC.

Най-големият китайски производител на чипове SMIC изглежда е започнал производството на още по-усъвършенствани компоненти. Това се е случило през последните няколко месеца въпреки санкциите на САЩ, които са с цел да се забави този прогрес, съобщава CNBC.

Все още има предизвикателства, които китайските компании трябва да преодолеят, за да настигнат западните си конкуренти. Страната работи в тази посока, като се стреми да намали максимално зависимостта си от чужди технологии.

Миналата година Huawei изненада пазара, като пусна смартфона Mate 60, който се оказа с 5G модем и чип, произведен от SMIC по 7nm технология. Това може да не е най-новата производствена технология, но е във високия клас и е важна стъпка към още по-сложните разработки. Apple iPhone например използва 3нм технология за чиповете си.

Чрез тази стойност се измерва размерът на всеки транзистор в един чип. Колкото по-малък е транзисторът, толкова повече от тях може да се сложат в чип, без да се увеличава площта му. Резултатът от това е повече изчислителна мощност и по-енергийно ефективен е чипът. Усъвършенстването на производствената технология и смаляването на транзисторите е сложен и скъп процес, на който се обръща голямо внимание в бранша.

Според допълнителна информация на Financial Times, SMIC вече работи и по изграждането на нови производствени линии, които да произвеждат чипове с 5nm технология. Това е доста по-бърз преход спрямо много други производители. И изглежда особено впечатляващо, като се имат предвид санкциите.

Те бяха въведени още от предишния американски президент Доналд Тръмп. След това Джо Байдън ги продължи и дори увеличи обхвата им. Целта е да се забави техническият прогрес на Китай. По силата на тези санкции SIMC не може да използва ключови американски технологии и патенти, като не може да търгува с американски компании без изрични разрешения. През октомври миналата година санкциите бяха затегнати допълнително, за да се ограничи и продажбата на чипове и инструменти, които са в сферата на изкуствения интелект.

Някои други страни също наложиха санкции. Нидерландската компания ASML също получи ограничение да изнася част от оборудването си в Китай. А тя произвежда едни от най-важните машини, които са нужни за производството на чипове, особено с по-сложните технологии.

Тогава как SIMC успява да произвежда чиповете? Според експерти, които са коментирали пред CNBC анонимно, SIMC най-вероятно използва по-стари машини. Подобна информация има и от източници на Financial Times. Те твърдят, че SMIC ще използва наличните машини, за да произвежда и 5nm чипове. Това означава, че оборудването ще бъде преработено, като за целта SMIC работи с местни производители на инструментариум, за да се направят нужните компоненти за машините. Санкциите мотивират по-близо сътрудничество между местните компании, които обменят опит и ресурси, за да постигнат целите си.

Недостатък на използването на по-стари машини е, че разходите за производство остават големи. Това обаче също може да се преодолее с повече инвестиции за усъвършенстване на технологиите, но ще изисква време.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !