Китай инвестира в чипове с отворена архитектура, тъй като контролът от страна на САЩ се засилва

Стефан Николов Последна промяна на 05 февруари 2024 в 17:06 1266 0

China

Снимка Freepik/OFFNews

Китай инвестира в чипове с отворена архитектура, тъй като контролът от страна на САЩ се засилва

Когато през септември базираният в Пекин военен институт публикува патент за нов високопроизводителен чип, той показа стремежа на Китай да преобрази световния пазар на чипове възлизащ на половин трилион долара и да устои на американските санкции.

Академията за военни науки на Народната освободителна армия (НОАК) е използвала отворената RISK-V архитектура за намаляване на грешките в чиповете за облачни изчисления и интелигентните автомобили, показва подадената патентна заявка.

Една от заявките за патент, както отбелязва Ройтерс, показва намеренията на Академията за военни науки на НОАК да използва RISC-V архитектурата за откриване на различните дефекти в процесорите. Китайските компании разработват процесори с RISC-V архитектура предимно за приложенията с облачни изчисления. Както и в автопилотите на автомобилите и центровете за съхранение на данни. Според китайските медии половината от всички 10 млрд. чипа с тази архитектура, излезли на пазара през 2022 г., са произведени в Китай. Към юни миналата година в подкрепа на китайските стартиращи предприятия с RISC-V са изразходвани общо 1.18 млрд. долара. Счита се, че Китай разполага с най-зрялата екосистема за RISC-V платформа в света.

RISC-V архитектурата е създадена в Калифорния през миналото десетилетие. Но през 2019 г. специализираната организация с нестопанска цел премести седалището си от Делауеър в Швейцария. Това стана след като американските власти наложиха санкции на Huawei Technologies.

Миналата година китайският производител на автомобили Dongfeng Motor разработи чип с RISC-V архитектура, предназначен за управление на електронните системи на автомобила. Местни изследователски организации, участващи в разработването на решения за отбранителния сектор, също активно патентоват своите технологии, свързани с RISC-V. Така например чипове с тази архитектура се предлага да се използват за обработка на получените от радарите сигнали. В областта на киберсигурността също могат да се използват процесори, базирани на тази архитектура. В световен мащаб обаче чиповете с RISC-V архитектура все още съставляват не повече от 1,9% от доставките. Представители на Qualcomm допускат, че тази архитектура разкрива някои перспективи за тези, които искат да разработват “тясно специализирани чипове“.

Най-популярните и разпространени процесорни архитектури се контролират от западните компании – x86 архитектурата на Intel и AMD, и ARM архитектурата на британската Arm Holdings. Контролът на износа към Китай на най-съвременните х86 и ARM чипове, както и на мощни графични карти принудиха Китай да се обърне към отворената RISC-V архитектура.

Ситуацията постепенно се променя. Докато през 2018 г. китайските разработчици са подали само 10 заявки за патенти, свързани с RISC-V, през миналата година техният брой вече е надхвърлил 1000. По отношение на броя на регистрираните патенти, свързани с RISC-V, китайските разработчици изпреварват американските разработчици с около една четвърт. Alibaba и Huawei са четвъртият и петият по големина клиенти в тази област.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !