Илон Мъск може и да не получи 56 млрд. долара за управлението на Tesla

Стефан Николов Последна промяна на 31 януари 2024 в 17:49 712 0

Elon Musk

Снимка Wikimedia Commons

Илон Мъск може и да не получи 56 млрд. долара за управлението на Tesla

Още през 2018 г. бе решено, че заплащането на Илон Мъск за управлението на компанията за производство на електромобили Tesla ще става под формата на компенсационни пакети във вид на акции на компанията. Всеки един от тези пакет акции се дава на Мъск при условия, че успее да постигне заложените в предварително подписания от него и борда на директорите договор точно определени икономически показатели.

Но ето че сега след иск, подаден от акционер на Tesla, съдът на Делауеър реши да отмени тази договореност между борда на директорите и Мъск. По този начин най-богатият човек на планетата може да се лиши от сериозните 56 млрд. долара. Името на този акционер е Ричард Торента, а неговият съдебен иск е доста банален – той не е съгласен с този твърде голям размер на заплащане на работата на Мъск. Изданието The Verge ни напомня, че изглежда всички са забравили, че под ръководството на Мъск пазарната капитализация на Tesla достигна 650 млрд. долара. По принцип всички топ-мениджъри от подобен ранг са обвързани с подобни опциони от акции – те не получават заплата, а след постигането на предварително договорени финансови, икономически и технологични резултати получават поредния пакет от акции. Идеята е, че по този начин те са стимулирани да работят всеотдайно и качествено.

Но сега се появи нещо ново: съдът реши, че Мъск е подвеждал акционерите. Милиардерът има право да обжалва на по-висока инстанция.
Според съда главният изпълнителен директор на Tesla е успял да нагоди действителните резултати към изискваната величина и затова полученото от него обогатяване не е справедливо. Според ищеца бордът на директорите по някакви причини се е съгласил с Мъск и му е предоставил толкова щедър компенсационен пакет. Според него в борда на директорите са участвали хора, които са имали силни връзки със самия Мъск, и следователно решението за компенсацията е било взето в полза на милиардера при пристрастни условия.

Илон Мъск се ограничи само да призове от страниците на своята социална мрежа X "никой никога повече да не регистрира компании в юрисдикцията на щата Делауеър". Той също така пусна анкета с предложение за пререгистрация на Tesla в щата Тексас, където се намира главният офис на компанията след преместването ѝ от Калифорния. Между другото, този ход беше иницииран от Илон Мъск не само заради конфликта с властите на Калифорния въз основа на блокирането на местното предприятие на компанията в първите седмици на пандемията през 2020 г., но и заради твърде големите данъци в този щат.

През 2018 г. Илон Мъск притежаваше 21,9% от акциите на Tesla, като сега делът му падна до 13%, понеже продаде немалка част от своите акции, за да купи Twitter. По този начин влиянието на милиардера намаля и резултатите от това не закъсняха. Ако Илон Мъск изгуби тези 56 млрд. долара, той ще слезе на трето място в класацията за най-богатите хора в света.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !