Япония и Нидерландия също ще спрат доставките на оборудване за производство на чипове към Китай

Павлин Луканов Последна промяна на 27 януари 2023 в 12:06 988 0

ASML

Снимка ASML

Япония и Нидерландия също ще спрат доставките на оборудване за производство на чипове към Китай

Япония и Нидерландия ще се включат в усилията на САЩ за ограничаване достъпа на Китай до съвременно оборудване за производство на полупроводникови продукти. Така се формира доста ефективен алианс, който изглежда ще ограничи амбициите на Пекин за собствено производство на чипове. Информацията е на източници на Bloomberg, запознати с темата.

Преговорите между трите страни са пред финализиране и ще създадат нови ограничения за това какво оборудване може да бъде доставяно на китайски компании. Няма планове за публичен анонс свързан с новото решение и възможните рестрикции.

Конкретно Нидерландия ще разшири ограниченията на ASML Holding NV, която няма да може да продава част от машините си за производство на продукти с ултравиолетов литографски процес, които са критични за съвременните чипове. Без тях на практика не могат да бъдат създадени съответните производствени линии. От своя страна Япония ще наложи подобни ограничения на Nikon Corp.

Общите усилия надграждат предприетите през октомври мерки от администрацията на президента Джо Байдън, целящи да възпрат амбициите на Китай да произвежда собствени съвременни полупроводникови продукти или да внасят чипове. Това се прави с цел ограничаване на военните възможности на страната и тези в насока на разработката и прилагането на технологии с изкуствен интелект.

В САЩ, Япония и Нидерландия са базирани най-важните компании, произвеждащи оборудване за производство на чипове, включително ASML, Tokyo Electron и Applied Materials. Американските производители на подобно оборудване се оплакваха, че едностранните решения на Байдън, позволяват на конкурентите им от другите страни да продължат работата си с Китай и да печелят от това.

Китай съвсем очаквано се противопоставя на усилията на САЩ, като страната дори предприе действия в Световната Търговска Организация (СТО) с цел премахване на наложените ограничения. Междувременно от Япония са в очакване на ответна реакция след като страната се присъединява към санкциите, но предстои да видим под каква форма ще са те.

Главният изпълнителен директор на ASML също предупреждава, че кампанията на САЩ може да има нежелани последствия. Тази седмица Петер Веник заяви, че мерките срещу Китай могат да принудят Пекин да съсредоточи усилията си за създаване на собствена технология за производство. Той посочва, че ако Китай не може да се сдобие с такива машини „те ще ги разработят сами“. Това със сигурност ще отнеме доста време, но в крайна сметка ще бъде постигнато.

Това заключение е доста логично и решението на САЩ наистина може да има обратен ефект в дългосрочен план, тъй като Китай може да стане независима в това отношение, а има и добри примери, че дори може да изпревари технологично западните, а и източните, си конкуренти. Сигурно е обаче, че санкциите ще имат негативно въздействие поне в краткосрочен, а и средносрочен, план. Предстои да видим какви ще са ходовете на Пекин.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !