И настоящият шеф на Microsoft отчита като грешка напускането на мобилния сектор

Павлин Луканов Последна промяна на 25 октомври 2023 в 13:24 1072 0

Satya Nadella

Снимка Microsoft

Сатя Надела

В момента Microsoft няма собствена мобилна платформа, като за сметка на това компанията предлага приложения и услуги за съществуващите решения, Android и iOS. Това обаче невинаги е било така, като припомняме, че в не чак толкова далечното минало Microsoft се опита да наложи Windows Phone, но това така и не се случи, като платформата не доби популярност и беше изоставена.

Сега актуалният главен изпълнителен директор на компанията, Сатя Надела, е третият ръководител на корпорацията, който признава, че са направени сериозни грешки в тази сфера. През 2014 Надела наследи на поста Стив Балмър, като малко по-късно беше отписана и огромната сума от 7.6 млрд. долара (14 млрд. лв.), свързана с придобиването на бизнеса с мобилни телефони на Nokia.

В интервю за Business Insider Надела признава, че изходът от мобилния бизнес е могъл да бъде отигран по-добре. Той поглежда назад и споделя, че е имало възможност за възстановяване на платформата чрез създаване на нова изчислителна категория между компютри, таблети и телефони.

Припомняме, че и съоснователят на Microsoft, Бил Гейтс, сподели преди време, че това е най-голямата грешка изобщо, посочвайки загубата на Windows Phone от Android. Иначе Google придоби Android през 2005 г. за 50 млн, долара (92.35 млн. лв.), като първоначалните цели на компанията са били именно да надделеят над Microsoft и техните усилия в областта.

Като един от основните виновници за неуспехите на Microsoft в мобилната сфера се посочва Стив Балмър. Той не реагира адекватно на заплахата от Android и iPhone, като дори се подиграва на втория с думите, че е това е най-скъпият телефон в света и той няма как да допадне на бизнес потребителите, тъй като дори няма клавиатура.

След това, през 2013 г., Балмър признава, че съжалява за това, че не се е фокусирал върху платформата за телефони. Според него в началото на този век усилията са били върху Windows Vista и за мобилния сектор не са останали свободни експерти.

Както вече споменахме, на фона на липсата на собствена мобилна платформа, Microsoft се фокусира върху приложения за Android и iOS. Компанията постоянно подобрява и приложението Phone Link за връзка на смартфони с Android и iOS към Windows. В това направление дори има засилено партньорство със Samsung, като Office пакетът идва предварително инсталиран на смартфоните на компанията.

Към момента не изглежда вероятно Microsoft отново да пробва създаването на нова мобилна платформа. По-скоро усилията ще са в насока на мобилните приложения и услуги.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !