NASA пусна безплатно мобилно приложение за наблюдение на Международната космическа станция

Мария Иванова Последна промяна на 07 ноември 2023 в 17:15 980 0

Spot The Station

Снимка NASA

Spot The Station

Американската космическа агенция NASA представи ново мобилно приложение, наречено Spot the Station, което позволява на любителите на космоса да следят Международната космическа станция (МКС) от Земята. Приложението е безплатно и е достъпно за устройства с операционни системи iOS и Android.

“Spot the Station” е част от усилията на NASA да включи обществото в изследванията на космоса и да предостави на хората възможност да участват активно в космическите мисии. С помощта на приложението, потребителите могат да следят движението на МКС около Земята, да разберат кога и откъде ще може да се види станцията, както и да получат информация за текущите мисии и екипажи на борда.

NASA отдавна управлява уебсайта Spot the Station, но новото приложение предлага функции с добавена реалност и удобен интерфейс, разкриващ повече за орбиталната лаборатория. Основната страница на приложението включва обратно броене до следващото възможно наблюдение, както и глобус и карта на текущото положение на МКС. Има и изглед за проследяване на местоположението на станцията на цяла страница.

Втората страница предоставя изглед с добавена реалност, който помага на потребителите да визуализират точното местоположение на МКС в реално време, като използват камерата на мобилното си устройство. Te могат да активират известия, които предварително информират за предстоящи възможности за наблюдение на МКС в зависимост от тяхната точна локация.

Страницата с ресурси е свързана с обширна колекция от писмени материали на NASA, която е достъпна на NASA.gov. Тя съдържа най-актуалните новини, свързани с дейността на екипажа на космическата станция, както и допълнителна информация за МКС.

Въпреки че приложения като SkyView отдавна предлагат функции с разширена реалност за изследване на нощното небе (и включват планети, звезди и съзвездия), приложението на NASA се отличава с това, че е напълно безплатно и без реклами.

Официалната премиера на "Spot the Station" идва само месец преди 25-годишнината на МКС. На 6 декември 1998 г. обединените модулите "Заря" и "Юнити" поставят началото на международната станция. На 2 ноември 2000 г. астронавтът на NASA Бил Шепърд и космонавтите Юрий Гидзенко и Сергей Крикалев стават първите хора, които заживяват на борда на станцията.

Новото мобилно приложение на NASA вече е достъпно за изтегляне в App Store и Google Play Store. То е с отворен код и дава възможностна потребителите да го адаптират към собствените си нужди и интереси, като същевременно предоставят ценна обратна връзка на разработчиците.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !