Чиповете се превърнаха в новия петрол в борбата на световните сили за лидерство

Стефан Николов Последна промяна на 20 май 2024 в 15:42 433 0

chips

Снимка Brian Kostiuk/Unsplash

Чиповете се превърнаха в новия петрол в борбата на световните сили за лидерство

Днес компютърните чипове се превърнаха в двигател на световната икономика. Критичната роля на компютърните чипове бе очевидна по време на пандемията, когато тяхното производство беше нарушено и световните вериги за доставки бяха хвърлени в пълен хаос. А освен това те позволиха създаването на генеративния изкуствен интелект, който обещава да преобрази на практика всички отрасли. Днес полупроводниковите компоненти са се превърнали в обект на ожесточена конкуренция между световните сили, пише Bloomberg.

Чиповете са необходими за обработка на огромни количества информация - поради това те вече съперничат на петрола като икономически фактор. Чиповете се произвеждат от различни материали, нанесени върху силициеви дискове. Чиповете памет, които отговарят за съхранението на данните, са сравнително прости и евтини. Логическите чипове, които отговарят за изпълнението на програмите, са по-сложни и скъпи.

Достъпът до компоненти като ускорителя за изкуствен интелект Nvidia H100 сега определя националната сигурност на държавите и благосъстоянието на технологичните гиганти, включително Google и Microsoft, които изграждат гигантски центрове за данни, за да запазят лидерството си в областта на AI изчисленията. Много предмети от ежедневието също зависят от чиповете. Чиповете присъстват в големи количества в автомобилите - така например те преобразуват натискането на бутоните в сигнали. Чиповете контролират захранването на всички устройства, работещи с батерии.

Голяма част от водещите полупроводникови технологии в света са създадени в САЩ, но днес лидери в производството на съвременни полупроводникови компоненти са Тайван и Южна Корея. Най-големият пазар на електронни компоненти е Китай, който има все по-голямо желание да увеличи собственото си производство на чипове, които той самият използва. От друга страна, Вашингтон се опитва да ограничи развитието на своя азиатски съперник, който според него застрашава националната сигурност на САЩ - мерките за експортен контрол имат за цел да възпрат Китай. САЩ също така отделят значителни средства за възстановяване на производството на полупроводници у дома, за да намалят зависимостта си от източноазиатските мощности - ход, последван от други държави, включително Германия, Испания, Индия и Япония.

Производството на чипове продължава да бъде нестабилен и ексклузивен бизнес. Изграждането на подобна фабрика струва над 20 млрд. долара Процесът отнема години и трябва да се работи денонощно, за да се постигне рентабилност. Днес само три компании в света разполагат с модерни производствени мощности: тайванската TSMC, южнокорейската Samsung и американската Intel. Първите две действат като подизпълнители, произвеждайки чипове за други компании по света. Преди това Intel произвеждаше чипове само за собствени нужди, но сега възнамерява да се конкурира с TSMC и Samsung като производител по предварително сключени договори. Налице е и сегментът на аналоговите чипове, необходими например за контрол на захранването и температурата в смартфоните, както и за преобразуване на аналоговите сигнали в цифрови. Тук лидери са американската Texas Instruments и холандската STMicroelectronics, но Китай също активно развива тази област.

Най-същественият риск за индустрията е геополитическото напрежение около Тайван, където е базирана TSMC. Компанията почти самостоятелно е изградила собствен бизнес модел за производство по поръчка на други компании. Днес Apple, AMD, Nvidia и други известни марки разчитат на нея. През 2022 г. TSMC изпревари Intel по отношение на приходите. Всеки друг играч би имал нужда от огромни инвестиции и години работа, за да достигне нивото на TSMC.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !