Българската компания за смесена реалност QuarkXR привлече 1.4 млн. лева финансиране

Основни инвеститори са фондът Vitosha Venture Partners и се очакват допълнителни средства през румънската платформа SeedBlink

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 30 ноември 2022 в 12:26 1760 0

QuarkXR in Bonn

Снимка QuarkXR

Българската компания за смесена реалност QuarkXR привлече 1.4 млн. лева финансиране

Българският разработчик на решение за смесена реалност QuarkXR е на път да набере над 1.7 млн. лева от български, румънски и други европейски инвеститори. Това е част от плановете на компанията да осигури финансиране в общ размер от 2.9 млн. лева. Технологичното дружество предоставя инфраструктура за виртуална (VR) и добавена реалност (AR) с високо качество.

Основният инвеститор са българския фонд Vitosha Venture Partners, които заедно с няколко други неназовани ще осигурят над 1.4 млн. лева. Останалите около 290 хил. лева се очаква да бъдат предоставени от бизнес ангели, които най-вероятно ще дойдат по линия на румънската инвестиционна платформа SeedBlink. QuarkXR беше одобрена от последната и интегрирана, за да може да получи финансиране през нея.

Със своята облачна технология българската компания позволява потапянето във висококачествена виртуална и добавена реалност без нужда от мощен компютър. Потребителите получават обработената картина от най-близкия до тях сървър и могат да се възползват с лекота чрез всеки безжичен хедсет.

„За да разгърнем допълнително потенциала на своята технология и да стъпим на още нови пазари, сме в процес на набиране на общо 1.7 млн. лева“, споделя съоснователят и управител на QuarkXR Красимир Николов. „Изключително радостни сме, че имаме заявената подкрепа от силни партньори като Vitosha Venture Partners и че бяхме сред одобрените компании за платформата за бизнес ангели SeedBlink”, допълва той.

Софтуерното решение е насочено основно към телекоми и големи корпорации от различни индустрии. Значителен е интересът от страна на автомобилните производители, които имат нужда от качествено, бързо и безопасно обучение на новите кадри в своите заводи. Именно там се намесва безжичната виртуална и добавена реалност, която QuarkXR осигурява.

От българската компания са оптимисти, че ще успеят да изпълнят зададените цели за привличане на свеж капитал. QuarkXR постига редица успехи през последните години. Сред тях са сделки с клиенти като Deutsche Telekom, Orange Silicon Valley, Orange France, Telenet и др., както и привлечени инвестиции от LAUNCHub, HTC Vive Investment, Васил Терзиев, ODACIO и CEO Angels Club.

Българската компания е лидер по отношение на брой приложения на технологията в бизнеса и неотдавна беше отличена от Nvidia като пионер в областта на Смесената Реалност (MR). Решението им е подходящо както за производството, така и за военното дело, медицината, човешките ресурси, развлекателната сфера и др. Наскоро QuarkXR стана част от програмата на Bosch - Startup Harbour. В нея компаниите ще си сътрудничат над потенциални приложения в областта на дигитализацията, бъдещето на работното място, изкуствен интелект, Интернет на Нещата и др.

Платформата за частни инвеститори (познати и като бизнес ангели) SeedBlink е румънска, но вече има български клон. Към нея могат да се присъединяват желаещи, които са готови да вложат минимум 2 500 евро в избран от тях проект. За да бъдат одобрени за представяне пред бизнес ангелите, набиращите средства компании минават сериозен процес по подбор.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !