Два български стартъпа влязоха в акселераторската програма на Bosch

OFFNews Последна промяна на 18 ноември 2022 в 15:09 1813 0

Bosch Startup Harbour

Снимка Bosch

Bosch Startup Harbour

Два български технологични стартъпа за първи път участват в акселераторската програма Bosch – Startup Harbour. У нас тя се реализира съвместно с Bosch.IO – глобалното подразделение на „Група Бош“ за проекти от най-ново поколение в областта на Интернет на нещата (IoT), изкуствения интелект (AI) и дигитализация. Германският концерн избира стартиращите компании Efemarai и QuarkXR.

Bosch Startup Harbour дава възможност на технологични стартъпи да работят заедно с експертите на групата и да получат достъп до иновации, технологии и бизнес ноу-хау, както и да допринесат за развитието на реален бизнес проект. Програмата е създадена в Германия и вече четири години се развива успешно на местния пазар, но тази година тя отвори врати и за технологични стартъпи от други страни.

Българският подбор на Bosch.IO започна през август, като в него кандидатстваха над 20 стартъпа. Участниците преминаха през селекция, водена от експерти на Bosch от Германия и България. При нея се разглеждат бизнес идеите и чрез съвместна работа се вижда и развива техния потенциал. На база заключенията са избрани три компании – една германска и двете български.

Efemarai е основана през 2021 г. от Свет Пенков и Даниел Ангелов. Те създават платформа за тестване и подобрение на Machine Learning (машинно обучение - ML) модели. Мисията им е създаването на надеждно ML решение, което да решава и предотвратява проблеми в различни индустрии по-бързо и по-ефективно. Двамата се познават още от гимназията, а по-късно завършват заедно и университета в Единбург.

QuarkXR е технологична компания, която работи в сферата на Аugmented Reality (добавена реалност - AR), Virtual Reality (виртуална реалност - VR) и Extended Reality (разширена реалност - XR). Основана е през 2016 г. и разработва изключително бърз софтуер за визуализация на големи и комплексни 3D модели в облака. Софтуерът им позволява преноса на моделите в близко до реално време към потребителите с помощта на AR/VR очила и в същото време постига висококачествено потребителско усещане. Стартъпът е официален партньор на Deutsche Telekom в сферата на 5G. QuarkXR работи още и с HTC, Nvidia и Dell.

„Резултатите от старта на програмата в България са впечатляващи –получихме над 20 кандидатури в най-различни области на технологиите“, коментира Синиша Джукич, генерален мениджър на Bosch.IO България. „Българските стартъпи са изключително конкурентноспособни, мотивирани и най-вече дават голяма добавена стойност чрез решенията си, които разработват“.

Избраните стартъпи ще бъдат част от програмата в следващите четири месеца, като предстои да бъдат определени конкретните проекти, по които ще работят заедно с експертите на Bosch. В зависимост от постигнатите резултати, партньорството може да продължи и след завършването на програмата.

Досега в Bosch Startup Harbour участие са взели 35 стартъпа, разпределени в 6 различни кохорти. Статистиката показва, че процентът на оцеляване на участващите в програмата стартъпи е 80% след две години.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !