Apple вече се оценява на 3 трлн. долара

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 01 юли 2023 в 13:31 342 0

Apple Tim Cook

Снимка Apple

Apple вече се оценява на 3 трлн. долара

Apple достигна нова психологическа бариера в своята пазарна оценка. Компанията приключи търговията на борсата в петък при обща капитализация от 3.051 трлн. долара. Това е първата щатска, както и IT компания която надминава границата от 3 трлн. долара. Apple я постигна за много кратко през януари, но сега тази оценка се задържа до края на работния ден на Нюйоркската фондова борса.
Най-висока пазарна оценка в момента има саудитското петролно дружество Aramco от 7.8 трлн. долара. Доста експерти обаче не го поставят в класацията, защото много малка част от неговите акции се търгуват свободно на пазара и мажоритарният дял се държи от Саудитска Арабия. Затова и масово Apple се поставя като най-скъпата компания в света.

Инвеститорите запазват агресивни и положителни очаквания спрямо бъдещето на технологичния гигант. Като ръстът на акциите се запазва през последните седмици въпреки прогнозата на Apple през май, че ще отчете спад на приходите с 3% на годишна база през второто тримесечие. „Ябълковата“ компания също така се разглежда като сравнително стабилна на фона на целия IT сектор. Технологичната индустрия преминава през оптимизиране през настоящата 2023 г., като почти всеки голям играч обяви съкращения на персонала и дори на част от портфолиата си.

По-скептичните инвеститори продължават да недоумяват защо растежът на Apple продължава с тези темпове. От началото на годината акциите ѝ поскъпнаха с 49% от 129.62 долара до 193.97 долара за брой. При последната стойност, компанията достигна и надмина бариерата от оценка от 3 трлн. долара.

Дани Айвс, анализатор в Wedbush Securities, коментира пред CNBC, че за песимистичните инвеститори, Apple има „счупена история за растеж“. От друга страна той допълва, че голяма част от Уолстрийт е подценила продажбите на iPhone 14. Както и, че за новия iPhone 15 също се очаква да се реализира силно, покрай факта, че около 25% от потребителите на компанията не са сменяли устройството си от четири години.

От началото на годината, друг технологичен гигант – Nvidia също мина психологическата граница от 1 трлн. долара. Производителят на видеокарти се фокусира изключително върху разработката на хардуерни и комплексни системи за изкуствен интелект (AI). Популярността на технологията от последните месеци и решенията на Nvidia, които бяха представени доведоха до скок на нейните акции.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !