Nvidia за кратко стана компания за 1 трлн. долара покрай AI

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 31 май 2023 в 13:09 553 0

Nvidia AI

Снимка Nvidia

Nvidia за кратко стана компания за 1 трлн. долара покрай AI

Американският производител на видеокарти Nvidia за кратко премина границата от 1 трилион долара пазарна оценка. През последните седмици, цената на нейните акции се покачва стремглаво, заради все по-амбициозните ѝ разработки в сферата на изкуствения интелект (AI). Компанията пуска на пазара и процесори фокусирани именно към подобни процеси.

От октомври 2022 г. до момента книжата ѝ са поскъпнали с 200%, пише Reuters. Това прави Nvidia най-бързорастящата компания от разширения пазарен индекс S&P 500. Краткото преминаване на оценката от 1 трлн. долара я постави наравно с други трилиони технологични гиганти, като Apple, Microsoft, Alphabet (Google) и Amazon.

Цената на акциите ѝ достигнаха за кратък период 411 долара за брой, което направи пазарната ѝ капитализация да надмине 1 трлн. долара. При затварянето на борсата на 30 май, книжата на Nvidia се върнаха до нива от 401 долара за брой или обща оценка от 990 млрд. долара. Компанията очаква положителните тенденции да продължат – има оптимистична прогноза за финансовите си резултати за второто тримесечие. Според нея, приходите ѝ ще се увеличат с 50% на годишна база за периода.

Отделно, Nvidia се фокусира доста силно в развитието на AI технологиите. Особено по отношение на чиповете, които да могат по-ефективно да се справят с изчисленията правени от системите за изкуствен интелект. Видеопроцесорите (GPU) са доста по-ефикасни от традиционните такива (CPU) в осъществяването на паралелни операции. Което ги прави идеални за AI, както и за копаене на криптовалута. Самата Nvidia има силно развойно звено фокусирано върху развитието на специализирана архитектура за AI.

Предвид, факта, че тепърва пазарът за AI решения ще се развива, прави експертите и инвеститорите допълнително оптимистични за развитието на компанията. Някои оценки поставят, че пазарната ѝ капитализация може да достигне 1.6 трлн. долара в рамките на следващите няколко месеца. Това е само началото на трансформацията на Nvidia от потребителски насочена компания, към такава за корпоративни клиенти. Производителят залага все повече на разработването на решения за облачни системи, сървъри и центрове за данни ориентирани към обработката на AI.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !