Apple планира изнасянето на още от производствените си мощности извън Китай

Павлин Луканов Последна промяна на 05 декември 2022 в 14:12 1081 0

iPhone China worker

Снимка Apple

Apple планира изнасянето на още от производствените си мощности извън Китай

Apple продължава да е зависим от производството си в Китай. Все още основната част от смартфоните на технологичния гигант са дело на подизпълнителя Foxconn. За целта в Джънджоу има съоръжение, в което работят над 200 000 човека, което носи прозвището градът iPhone (iPhone City). Там се асемблират почти всички (четири от пет) бройки смартфони, основно от новите iPhone 14 Pro версии.

Apple обаче иска да се освободи от зависимостта, която представлява производството на едно място, в случая Китай. По данни на The Wall Street Journal, компанията ускорява плановете си за разширяване на мощностите извън страната. Основните такива локации са обичайните заподозрени, а именно Индия и Виетнам, които през последните години приемат все повече мощности, които се изтеглят от Китай.

Компанията от Купертино вече произвежда някои по-стари модели iPhone във фабрики в Бразилия и Индия. Що се отнася до Виетнам, там са основните мощности на Luxshare и Inventec, основни партньори на Apple по асемблирането на слушалки AirPods смарт говорители HomePods.

Разбира се съоръженията на Foxconn в Китай са неимоверно по-големи спрямо всички останали партньори. Процесът по изнасяне на производството ще е сложен и може да отнеме доста време. Основни фактори тук са достъпът до евтина работна ръка в големи мащаби, а и близостта на веригите за доставка на компоненти. Очакванията са, че Apple ще измести до 40% от производството на смартфоните си към други страни.

Изданието посочва, че подходът на компанията ще е по-скоро с въвеждане на нови мощности в експлоатация извън Китай вместо закриване на съществуващите в страната. Така ще се разчита на развити екосистеми в страни като Индия. На този фон обаче Apple ограничава наемането на нов персонал заради икономическата обстановка, а плановете ѝ може да се забавят именно заради негативните тенденции.

Капката, която преля чашата

Зависимостта на Apple от Китай се засилваше през изминалите десетилетия, но нещата започнаха да се променят с търговската война между САЩ и Китай, която се заформи около 2016 г. Apple успя до голяма степен да избегне ограниченията, но компанията беше доста по-сериозно засегната в резултат от пандемията от коронавируса. Китай продължава да следва доста стриктни ограничения за ограничаване разпространението на вируса, като те са обвързани със затваряне на производствени мощности.

През последните две години съоръженията в Джънджоу спираха работа на няколко пъти именно поради тези политики. Това разбира се води до недостиг на доставките, което сега се случва в ключовия празничен сезон в края на годината. Apple дори излезе с официално становище, в което посочи, че ще има проблем с доставките на Pro моделите от серията iPhone 14.

Някои анализатори отчитат, че всичко това ще доведе до милиарди долари загуби в пропуснати продажби. Освен това в Джънджоу има и протести заради условията на работа и забавяне на някои плащания, отново свързани с ограниченията в Китай.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !