Amazon може да съкрати 10 000 служители

Павлин Луканов Последна промяна на 15 ноември 2022 в 16:29 694 0

Amazon

Снимка Amazon

Amazon може да съкрати 10 000 служители

Amazon планира да съкрати около 10 000 работни позиции, като това ще е най-голямото намаляване на персонала от гиганта в електронната търговия досега. Ходът идва на фона на очакванията за рецесия в САЩ, което ще ограничи значително растежа на компанията.

Съкращенията могат да започнат още тази седмица и най-вероятно ще засегнат подразделението за устройства, което отговаря за смарт говорителите Echo и дигиталния асистент Alexa, както и отделите за човешки ресурси и продажби на дребно. Данните са от запознати източници цитирани от Bloomberg и The New York Times.

Екипите вземат решенията за съкращения като част от ежегодния процес по планиране на компанията. На фона на това Главният изпълнителен директор на Amazon, Анди Джаси, заяви намеренията си да рационализира дейностите при забавяне на продажбите и икономическата несигурност. Миналия месец от Amazon прогнозира, че продажбите през тазгодишния празничен сезон ще са изключително слаби.

Дългогодишни служители на компанията споделят, че ограничаването на разходите през изминалите няколко месеца са най-значителните досега. През голяма част от настоящата година най-големият онлайн търговец в света предприема мерки, с които се опитва да компенсира резкия спад в ръста при електронната търговия с връщането на потребителските нагласи от предпандемичните години.

Amazon забави откриването на нови складове и спря наемането на нови служители в отдела си за търговия на дребно. След това този процес обхвана и корпоративните групи на компанията. През изминалите седмици Джаси се фокусира върху откриването на възможности за намаляване на разходите от експерименталните и нерентабилни звена. Така компанията е разформировала екипи занимаващи се с услуги за телемедицина, робот за доставки и устройство за видео разговори.

Към края на септември служителите на Amazon са били 1.54 милиона. Голяма част от тях са на почасова заетост и се занимават с опаковане и доставка в складовете или работят в Whole Foods Market и други магазини. Подразделението за устройства и услуги, което се заминава с продукти в сферата на потребителската електроника, е най-уязвимо по отношение на съкращенията.

Устройствата с гласова активация и команди бележат силни продажби, но въпреки това не са сред продуктите от първа необходимост. Така например, смарт говорителите често остават неизползвани. Иначе в началото на века Amazon уволни хиляди служители, за да се спаси от фалит. Оттогава досега също има периоди на съкращения, но те са част от вътрешни мерки за ограничаване на излишните разходи.

Широкомащабните съкращения изглежда засягат все по-значително технологичния сектор. Така например Facebook съвсем наскоро обяви, че ще освободи 11 000 служители. И все пак 10 000 човека са минимална част от огромната работна сила, с която разполага Amazon. Предстои да видим и дали няма да има последващи вълни на освобождаване на хора. Потенциално Amazon може да замени и част от служителите си в складовете с роботи, като компанията вече демонстрира най-новата си разработка в тази насока, Sparrow.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !