Новият робот на Amazon може да се справи с голяма част от продуктите в складовете на компанията

Павлин Луканов Последна промяна на 11 ноември 2022 в 17:49 811 0

Amazon Sparrow

Снимка Amazon

Amazon Sparrow

Amazon има значителни успехи по отношение на автоматизацията на работните процеси, което позволява на компанията да постигне успехите, на които се радва днес. Това включва транспорта и опаковането на поръчки в огромните ѝ складове. Разбира се все още има още много звена, за които се разчита на човешка намеса, тъй като някои задачи са прекалено сложни, за да бъдат поверени на роботи.

Сега обаче сме свидетели на нов тип робот с името Sparrow, който може да наклони везните в баланса между хората и роботите. Новият модел може да взема продукти от рафтове или съдове за съхранение, като след това те могат да бъдат добавяни към поръчките на потребителите. Това е една от най-сложните задачи за роботите в складове, тъй като има множество различни обекти с разнообразни форми, текстури и материали, които може да са складирани на случаен принцип.

Sparrow се справя със задачата благодарение на машинно обучение и камери, с които идентифицира обектите и планира как да ги вземе със специално създадения накрайник, включващ няколко всмукателни тръби. Тази седмица Amazon демонстрира за първи път възможностите на робота, като той беше пуснат в действие в съоръжението за производство на роботи в Масачузетс.

В момента Amazon тества Sparrow във фабриката си в Тексас, като роботът вече сортира продукти за потребителски поръчки. Според компанията той може да се справя с 65% от над 100 милиона продукти, които предлага компанията. Sparrow обаче все още изпитва затруднения с по-сложните опаковки.

Крайната цел разбира се е да се постигне скоростта и точността, с които работят хората. Това ще може да доведе до цялостна трансформация на икономиката и разбира се електронната търговия. Редица компании, включително Berkshire Grey, Righthand Robotics и Locus Robotics вече предлагат роботи, които могат да работят с обекти в складове. Все още обаче не може да бъде постигната точността и скоростта на хората. Човек може да вземе около 100 обекта на час, като засега няма данни за възможностите в това отношение на Sparrow.

Автоматизирането на повече процеси в складовете се очаква да доведе до замяната на човешки персонал с роботи. Amazon обаче увеличава човешката си работна сила дори при интегрирането на повече автоматизирани процеси. От компанията твърдят, че въвеждането на нови технологии повишава и сигурността на служителите.
Политиката на Amazon до голяма степен залага на това, че хора и роботи могат да работят заедно, без да се конкурират. През последните години роботите се сдобиват с все повече възможности, като в повечето случаи това става без особена публичност и най-вече при индустриалните машини.

По данни на Международната федерация по роботика, през 2021 г. в световен мащаб са били пуснати в експлоатация 517 385 нови робота. Това представлява ръст на годишна база от 31%, което е нов рекорд. Много то тези машини са мобилни роботи, които пренасят стоки в складове.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !