Sony напредва с PlayStation 5 Pro и е избрала дата за дебют

Стоян Ненов Последна промяна на 25 април 2023 в 14:51 1740 0

PlayStation

Снимка Matthew Sichkaruk/Unsplash

Sony напредва с PlayStation 5 Pro и е избрала дата за дебют

Изминаха малко над две години, откакто Sony пусна конзолата PlayStation 5. От няколко месеца има активни слухове, че компанията подготвя обновена версия, която най-вероятно ще се казва PlayStation 5 Pro. Според някои публикации, компанията вече е преполовила работата по PS5 Pro и е избрала и дата за дебют на конзолата, съобщава GizChina.

Според тях това ще се случи в края на 2024 г. Това ще означава около 4 години след представянето на настоящата версия. Подобен ход не е изненада, като Sony направи поти същото и с PlayStation 4.

PS4 Pro можеше да работи с всички игри на оригиналната конзола, като предлагаше подобрен хардуер и съответно по-сериозна производителност и по-красива графика. Стратегията бе последвана и от Microsoft, която пусна своя обновена конзола Xbox One X година по-късно. А ходът провокира и гейминг студиата да пуснат актуализирани версии и „ремастъри“ на някои от по-старите и популярни заглавия.

Очакванията са всичко това да се повтори и с PlayStation 5 Pro. Наскоро Sony е подала и патенти за нови методи за ray tracing обработката на светлината в игрите. Спекулира се, че те са предвидени именно за бъдещата конзола, макар и да няма официално потвърждение на това. В сферата на слуховете витаят още евентуални планове на Sony да предложи отделно оптично устройство за PS5 Pro и/или обновен и по-компактен дизайн на конзолата.

Наскоро имаше и други слухове, че Sony иска да пусне допълнителни устройства, включително шлем за виртуална реалност, които да са на пазара преди PS5 Pro. Те ще са своеобразна подготовка за конзолата и ще я допълват, когато и тя е готова.

Спекулациите твърдят още, че някои гейм студиа вече дори са получили първоначални версии на PS5 Pro и дори на бъдеща обновена Xbox Series X на Microsoft, които да използват за разработката на игри. Засега няма потвърждение на тези слухове, но те изглеждат логична стъпка от процеса по развитие на такива устройства.

Излизането на PlayStation 5 Pro провокира и някои критики. Например, че конзолата може да създаде разделение между геймърите, тъй като част от тях ще останат в по-старата версия и няма да могат да използват всички функции. Други обаче подкрепят междинна актуализация на хардуера, тъй като в противен случай минава твърде много време и той остарява. А честото пускане на изцяло нови конзоли няма да се хареса на геймърите.

PS4 Pro беше посрещната с подобни критики, но въпреки това беше успешна на пазара. През миналата година Sony спря да съобщава продажбите на PS4, като към март 2022 г. те са общо 117.2 млн. броя. Няма данни колко от тях са PS4 Pro, но в първите месеци при излизането на модела Sony обяви, че Pro моделът генерира близо 40% от всички продажби. Ако PS5 Pro успее да повтори същите резултати, Sony ще запише добър успех.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !